Kryptomarkkinan johtaviin pankkeihin kuulunut Silvergate suljetaan

Toimintansa lopettava kryptosijoituksiin kytkeytynyt Silvergate-pankki sanoo maksavansa asiakkaidensa talletukset täysimääräisinä takaisin.

Yhdysvaltalainen Silvergate-pankki kertoo lopettavansa toimintansa.

9.3. 14:45

Yhdysvaltalainen kryptosijoituksiin kytkeytynyt Silvergate-pankki lopettaa toimintansa, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Yhtiö kertoo aikovansa lopettaa pankin toiminnan ja likvidoivansa sen varat. Se sanoo myös maksavansa asiakkaidensa talletukset täysimääräisinä takaisin.

”Toimialan ja sääntelyn viimeaikaisten kehityskulkujen valossa Silvergate uskoo, että pankkiliiketoiminnan hallittu alasajo ja pankin vapaaehtoinen likvidointi on paras tie eteenpäin”, yhtiö sanoo tiedotteessaan.

Silvergaten osakkeen hinta pörssin jälkimarkkinoilla oli torstaina päivällä Suomen aikaa yli 45 prosentin laskussa.

Silvergaten osakkeen hinta on pudonnut alle kahdessa vuodessa huimasti. Huipullaan vuoden 2021 loppupuolella yhtiön osakkeen hinta kävi noin 220 dollarissa. Keskiviikon päätöskurssilla, ennen uutista pankin sulkemisesta, yhtiön osakkeen hinta oli painunut jo alle 5 euroon.

Silvergaten taloudellinen tilanne on ollut esillä aiemminkin. Tammikuun alussa yhtiö kertoi, että sen asiakkaat nostivat pankista yli kahdeksan miljardia dollaria viime vuoden kolmen viimeisen kuukauden aikana.

Talletuspako pakotti pankin myymään sijoituksiaan, joista se joutui kirjaamaan yli 700 miljoonan dollarin tappiot.

Pankki kertoi samalla, että osa sen merkittävistä asiakkaista oli hakeutunut konkurssiin vuoden lopulla. Se sanoi myös aikovansa irtisanoa noin 200 työntekijää eli 40 prosenttia työvoimastaan.

Lue lisää: Kryptosijoituksiin sotkeutuneen Silvergate-pankin osake syöksyy – pudonnut torstaina lähes 50 prosenttia

Silvergate on ollut yksi kryptomarkkinan johtavia pankkeja. The Wall Street Journal kutsuu jutussaan pankin kaatumista ”kryptosulamisen ensimmäiseksi uhriksi perinteisessä finanssijärjestelmässä”.

Monet perinteiset pankit ovat suhtautuneet kryptovaluuttoihin varauksella, mutta Silvergate on ottanut asiakkaikseen lukuisia kryptopalveluita. Viime vuosien aikana siitä on tullut yksi keskeisistä kytköksistä kryptovaluuttapalveluiden ja perinteisen rahoitusmaailman välillä.

Esimerkiksi kryptomaailmaa kaatumisellaan järisyttäneen FTX-kryptopörssin perustajajäsenet käyttivät tiettävästi Silvergaten palveluita rahaliikenteensä pyörittämiseen.

Silvergaten kaatuminen on kiinnittänyt Yhdysvalloissa myös poliitikkojen huomion. Esimerkiksi demokraattisenaattori Elizabeth Warren sanoi Twitterissä Silvergate-pankin kaatumisen olevan pettymys, mutta ennalta arvattava sellainen.

”Varoitin Silvergaten riskialttiista, jos ei laittomasta, toiminnasta – ja osoitin useita laiminlyöntejä yhtiön asianmukaisessa huolellisuudessa. Nyt tulee huolehtia asiakkaista, ja viranomaisten tulee nousta kryptoriskiä vastaan”, Warren kirjoitti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita