Bloomberg: EU takavarikoinut venäläismiljardööreiltä yli 20 miljardia euroa

EU-virkamiehet kertovat uutistoimisto Bloombergille, että venäläismiljardöörien omaisuutta voisi takavarikoida olennaisesti enemmän.

Euroopan unioni on asettanut venäläisiä vastaan pakotteita kymmenellä pakotekierroksella. Kuvassa voitonpäivän sotilasparaati Moskovan Punaisella torilla.

9.3. 20:31

Euroopan unioni on takavarikoinut venäläismiljardööreiltä yli 20 miljardia euroa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Bloombergin haltuunsa samaan EU-asiakirjan mukaan EU on jäädyttänyt venäläismiljardöörien omaisuutta tähän mennessä 20,9 miljardin euron arvosta. Lokakuussa varoja oli takavarikoitu noin 17,4 miljardia euroa.

EU on asettanut venäläisiä vastaan pakotteita kymmenellä pakotekierroksella sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan reilu vuosi sitten.

EU-asiakirjan mukaan muun muassa Belgia ja Luxemburg ovat jäädyttäneet omaisuutta miljardien euron arvosta. Sen sijaan esimerkiksi Kreikka on raportoinut takavarikoineensa omaisuutta vain noin 210 000 euron arvosta ja Malta noin 220 000 euron arvosta.

EU-virkamiehet uskovat Bloombergin mukaan, että venäläismiljardöörien omaisuutta voisi takavarikoida olennaisesti enemmän, koska vuonna 2019 Venäjän suorien sijoitusten arvo EU:n alueelle oli EU-tilastojen mukaan 136 miljardia euroa.

EU on asettanut pakotteita lähes 1 500:lle venäläiselle. Osa EU-virkamiehistä kertoo Bloombergille olevansa huolissaan, että EU:lta puuttuu tehokkaita työkaluja takavarikkoihin. Takavarikointityö on siksi hidastunut.

Uusimmassa pakotepaketissa EU-maat sopivat esimerkiksi pakollisesta raportointivelvoitteista pankeille. Maat eivät kuitenkaan sopineet mistään sakoista, jos pankit eivät raportoi pakotteiden kohteina olevien omaisuudesta, Bloomberg kertoo.

Takavarikointityötä haittaavat myös oikeusjutut, joita venäläiset ovat nostaneet. Esimerkiksi keskiviikkona palkkasotilasyhtiö Wagner Groupin perustajan Jevgeni Prigožinin äiti voitti oikeusjutun häneen kohdistuneista talouspakotteista. EU-oikeuden mukaan pelkkä sukulaisuus ei oikeuta asettamaan pakotteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita