Google julisti hätätilan, Fed yllätti ja EU vastasi USA:n tukipolitiikkaan – HS kertaa viikon tärkeimmät talousuutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talousuutiset.

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell oli kuluneella viikolla kongressin kuultavana rahapolitiikasta.

10.3. 13:00

Bloomberg: Google julisti yhtiöön hätätilan tekoälyn takia

Teknologiajätti Google kiirehtii tällä hetkellä uusia tekoälyominaisuuksia kaikkiin merkittäviin tuotteisiinsa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Uutistoimiston mukaan Googlen johto on julistanut yhtiöön hätätilan ja ohjeistanut työntekijöitä liittämään generatiivisen eli luovan tekoälyn ominaisuuksia kaikkiin sen tärkeimpiin tuotteisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa Bloombergin mukaan kaikkia tuotteita, joilla on yli miljardi käyttäjää. Rajapyykin ovat tiettävästi ylittäneet ainakin yhdeksän yhtiön tuotetta, kuten yhtiön nimeä kantava hakukone, sähköpostialusta Gmail, videopalvelu Youtube, verkkoselain Chrome ja karttapalvelu Maps.

Googlen kiire johtuu Bloombergin mukaan pitkälti Open AI -yhtiön viime vuoden lopulla julkaisemasta keskustelevasta tekoälysovelluksesta Chat GPT:stä. Open AI on tiiviisti yhteydessä Googlen kilpailijaan Microsoftiin, joka kertoi tammikuussa tekevänsä miljardien lisäsijoituksen tekoäly-yhtiöön. Microsoft julkaisi helmikuussa hakukone Bingin yhteyteen rakennetun oman versionsa keskustelevasta tekoälystä, joka pohjautuu Open AI:n teknologiaan.

Yhdysvaltojen ohjauskorko voi nousta jopa kuuteen prosenttiin

Yhdysvaltojen keskuspankkikorko voi kohota jopa kuuteen prosenttiin sen jälkeen, kun maan keskuspankki Fedin pääjohtaja Jerome Powell yllätti markkinat kovilla korkopuheillaan.

Powell sanoi puheessaan Yhdysvaltain kongressissa tiistaina, että Fed joutuu vahvojen talouslukujen takia nostamaan todennäköisesti ohjauskorkoaan enemmän ja mahdollisesti nopeammalla tahdilla kuin se on arvioinut.

Powellin lausunto voi merkitä sitä, että Fed palaa isoihin 0,50 prosenttiyksikön koronnostoihin.

Ratkaisevia voivat olla esimerkiksi ensi tiistaina julkistettavat inflaatioluvut helmikuulta.

Yhdysvaltojen keskuspankin rahapoliittisen kokouksen korkopäätös on luvassa keskiviikkona 22. maaliskuuta. Keskuspankki julkistaa samaan aikaan neljänneksittäin julkistettavan korkoennusteensa.

EU-jäsenmaiden oikeus antaa valtiontukea yrityksille laajenee

EU-komissio laajentaa jäsenmaiden mahdollisuuksia tukea omia yrityksiään ja teollisuuttaan. Kyseessä on EU:n tapa vastata Yhdysvaltain vihreää siirtymää tukevaan lainsäädäntöön, joka tunnetaan myös lyhenteellä IRA.

Komissio julkisti uudet säännöt torstai-iltana. Niitä pohjustettiin helmikuun EU-huippukokouksessa. Komissiolla on valtiontuissa yksinomainen toimivalta, eli mitään lainsäädäntökierroksia EU-parlamentissa tai jäsen­maissa ei enää tarvita.

EU:ssa on pelkona, että IRA:n takia yritykset alkavat mieluummin sijoittaa vihreät investointinsa Yhdysvaltoihin kuin Eurooppaan.

Tuoreet uutiset ovat kertoneet, että esimerkiksi Volkswagen harkitsee akkutehdasta Yhdysvaltoihin, koska se on laskenut voivansa saada IRA:n ansiosta Yhdysvaltojen hallinnolta miljardien eurojen tuet.

Inflaatio ja idänliikenteen alasajo painoivat VR:n tulosta

VR Groupin liikevaihto kasvoi loka–joulukuussa 43,1 prosenttia ja oli 327,6 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 0,1 miljoonaa euroa.

Konsernin toimitusjohtaja Elisa Markkula totesi tiedotteessa, että liikevaihdon kasvua tukivat erityisesti kaukoliikenteen matkamäärien kasvu, hinnoittelumuutokset korkean energian hinnan takia ja VR:n laajentuminen Ruotsiin yrityshankinnan myötä. VR-Yhtymä osti ruotsalaisen bussi- ja raideoperaattori Arriva Sverigen kesällä.

Idänliikenteen alasajo puolestaan laski liikevaihtoa. Markkulan mukaan vertailukelpoinen liiketulos oli heikko ja lähellä nollaa korkean energian hinnan, yleisen inflaation sekä idänliikenteen alasajon vuoksi.

Blastr kertoi uusista suunnitelmista Norjassa

Norjalainen Blastr Green Steel suunnittelee Norjan Gildeskåliin rautapellettitehdasta, joka saisi malminjalostuksen käyttämän sähkön päästöttömästä vesivoimasta.

Hanke liittyy yhtiön tammikuun alussa julkistamaan suunnitelmaan rakentaa Suomen etelärannikolle Inkooseen niin sanottua vihreää terästä valmistava tehdas.

Norjan pellettilaitos tuottaisi raaka-ainetta Inkoon-tehtaalle. Blastrin tiedotteen mukaan Gildeskåliin suunnitellussa tehtaassa rautamalmipelletit muunnetaan niin sanotuiksi korkealaatuisiksi suorapelkistyspelleteiksi.

Kryptomarkkinan johtaviin pankkeihin kuulunut Silvergate suljetaan

Yhdysvaltalainen kryptosijoituksiin kytkeytynyt Silvergate-pankki lopettaa toimintansa.

Yhtiö kertoi tiedotteessaan aikovansa lopettaa pankin toiminnan ja likvidoivansa sen varat. Se sanoo myös maksavansa asiakkaidensa talletukset täysimääräisinä takaisin.

Silvergate on ollut yksi kryptomarkkinan johtavia pankkeja. The Wall Street Journal kutsuu jutussaan pankin kaatumista ”kryptosulamisen ensimmäiseksi uhriksi perinteisessä finanssijärjestelmässä”.

Monet perinteiset pankit ovat suhtautuneet kryptovaluuttoihin varauksella, mutta Silvergate on ottanut asiakkaikseen lukuisia kryptopalveluita. Esimerkiksi kryptomaailmaa kaatumisellaan järisyttäneen FTX-kryptopörssin perustajajäsenet käyttivät tiettävästi Silvergaten palveluita rahaliikenteensä pyörittämiseen.

Handelsbanken ennustaa asuntojen hintojen painuvan peräti seitsemän prosenttia

Asuntomarkkinoilla jatkuu vaisu jakso vielä kuluvan vuoden alkupuoliskon, arvioi Handelsbanken. Asuntomarkkinoita viilentävät yhä nopea inflaatio, korkojen ripeä nousu ja kuluttajien heikko luottamus talouteen.

Handelsbanken ennustaa tiistaina julkistetussa asuntomarkkinakatsauksessa, että vanhojen osakeasuntojen hinnat laskevat Suomessa keskimäärin 7,0 prosenttia tänä vuonna. Ensi vuonna vanhojen asuntojen hinnat nousevat pankin ennusteen mukaan 1,5 prosenttia.

Fazer muutti suunnitelmiaan

Elintarvikeyhtiö Fazer ei siirräkään sokerimakeisten tuotantoa Lappeenrannasta Lahteen niin kuin yhtiö aiemmin suunnitteli.

Yhtiö kertoo, että se on päättänyt selvittää vain suklaatuotteiden valmistuksen siirtämistä Vantaalta uuteen, suunnitteilla olevaan tehtaaseen Lahteen. Sokerimakeisten tuotanto jatkuu yhä Lappeenrannassa.

Yhtiön mukaan muun muassa korkotason nopea muutos sekä muutokset kuluttajakäyttäytymisessä vaikuttivat tehdasinvestoinnin uudelleenarviointiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita