Piilaakson luottopankki romahti – osa pelkää sen enteilevän pankeille suurempaa kriisiä

Piilaakson startupien luottopankki Silicon Valley Bank kertoi keskiviikkona myyneensä arvopapereita tappiolla ja järjestävänsä osakeannin. Pankkiosakkeet putosivat uutisen jälkeen torstaina Wall Streetilla tuntuvasti.

Pankkien osakkeet heikkenivät tuntuvasti torstaina Wall Streetilla. Kuva New Yorkin pörssistä 3. maaliskuuta.

10.3. 13:26 | Päivitetty 10.3. 16:58

Yhdysvaltalaisten pankkien osakkeet halpenivat tuntuvasti torstaina.

Maailman seuratuimman osakeindeksin S&P 500:n pankki-indeksi laski torstaina lähes 6,6 prosenttia. Indeksi seuraa 18 pankkia. Niiden markkina-arvosta katosi torstaina yhteensä 80 miljardia dollaria.

Suurpankeista Bank of American osake laski 6,2 prosenttia, JP Morganin osake 5,4 prosenttia ja Wells Fargon 6,2 prosenttia.

Mitä markkinoilla oikein tapahtui?

Taustalla on Piilaakson startup-yhtiöiden luottopankkina tunnettu Silicon Valley Bank. Pankki kertoi joutuneensa myymään omistuksiaan tappiolla ja järjestävänsä uuden osakeannin pääoman nostamiseksi.

Pankin emoyhtiö SVB Financial Group kertoi keskiviikkona, että se oli myynyt noin 21 miljardin dollarin edestä omistamiaan arvopapereita ja tehnyt myynnissä verojen jälkeen noin 1,8 miljardin dollarin tappion.

Samalla yhtiö kertoi yhteensä noin 2,25 miljardin dollarin osakeannista.

Emoyhtiö SVB Financial Groupin osakkeen hinta lähti torstaina jyrkkään laskuun ja romahti pörssipäivän aikana peräti 60 prosenttia.

Perjantai-iltapäivänä kello 13.25 Suomen aikaa yhtiön osake oli ennakkomarkkinoilla 45 prosentin laskussa.

Romahdusta kuvaa se, että keskiviikon päätteeksi pankin osake maksoi yli 208 dollaria. Ennakkomarkkinoilla osakkeen hinta liikkui enää vajaassa 59 dollarissa.

Myöhemmin perjantaina Nasdaq keskeytti kaupankäynnin yhtiön osakkeella.

Silicon Valley Bank ei ole uutistoimisto Bloombergin mukaan erityisen tunnettu Piilaakson ulkopuolella, mutta Kalifornian teknologiakuplan sisällä sen merkitys on suuri.

Yhtiö kertoo verkkosivuillaan, että sen pankkipalveluita käyttävät lähes puolet Yhdysvaltojen riskirahoitetuista startupeista. Yhtiön mukaan 44 prosenttia Yhdysvalloissa pörssiin vuonna 2022 listautuneista riskirahoitteisista teknologia- ja terveydenhuoltoyhtiöistä ovat pankin asiakkaita.

Pankin asiakaskunnan keskittyminen Piilaakson startupeihin vaikuttaa olevan osasyy pankin ongelmiin. Se sanoi sijoittajilleen lähettämässään kirjeessä, että pankkiin tehdyt talletukset ovat vähentyneet odotettua kovemmin.

Bloombergin mukaan analyytikot arvioivat, että talletusten vähentyminen johtuu pitkälti startup-kentän laajemmasta alakulosta.

SVB:n ilmoituksen jälkeen monet startupit ja niiden rahoittajat vetivät rahojaan ulos pankista. Esimerkiksi miljardööri Peter Thielen pääomarahoitusyhtiö neuvoi portfolionsa yhtiöitä vetämään rahansa ulos pankista.

SVB:n toimitusjohtaja Greg Becker pyysi torstaina pidetyssä puhelussa pankin asiakkaita pysymään rauhallisina pankin taloudellisesta tilasta esitetyistä huolista huolimatta.

Startup-asiakkaiden poisvetämät talletukset ovat yksi osa SVB:n ongelmaa, mutta ne eivät erityisesti vaikuta muihin, laajemman asiakaskunnan pankkeihin. SVB:n toinen, syvemmällä pinnan alla kytevä ongelma sen sijaan koskee monia muitakin pankkeja.

Bloombergin mukaan juuri tämä syvempi ongelma sai monet asiantuntijat pohtimaan, onko pankkisektorilla kehittymässä laajempikin kriisi. Uutistoimiston mukaan nykyiset riskit tuskin ovat monille pankeille välittömästi hengenvaarallisia, mutta edessä voivat olla kivuliaat ajat.

Merkittävän talletuspaon sijaan pankit saattavat Bloombergin mukaan joutua kilpailemaan aiempaa kovemmin asiakkaille maksettavilla talletuskoroilla, mikä vaikuttaisi negatiivisesti pankkien tulokseen.

”En ole huolissani isoista [pankeista], mutta monet pienemmistä [pankeista] tulevat saamaan hirveän löylytyksen. Monet niistä tulevat joutumaan hakemaan uutta pääomaa”, sanoi finanssialan konsulttiyhtiö Whalen Global Advisorsin johtaja Christopher Whalen uutistoimistolle.

Laajemman ongelman ydin on korkojen nopeassa nousussa. Vaikka nouseva korkotaso tyypillisesti vahvistaa pankkien tuloksia, on sillä myös kääntöpuolensa.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on nostanut ohjauskorkoa viime vuodesta alkaen poikkeuksellisen nopeasti. Sen myötä myös markkinakorot ovat nousseet merkittävästi. Sitä ennen korot olivat kuitenkin vuosikausia poikkeuksellisen matalalla.

Pankit ovat ostaneet omistukseensa merkittäviä määriä matalien korkojen aikaisia joukkolainoja, joiden markkina-arvo on viime vuoden aikana laskenut merkittävästi.

Korkojen noustessa vanhojen, alempaan korkotasoon sidottujen joukkolainojen hinta jälkimarkkinoilla laskee, koska uutta velkaa saa ostettua paremmalla tuotolla. Näin ollen vanhojen velkakirjojen hintaa pitää laskea tasolle, jossa riskitaso ja tuotto-odotus kohtaavat nykyisen markkinatilanteen.

Se taas tarkoittaa, että pankkien omistamien velkakirjojen markkinahinta on niiden alkuperäistä hankintahintaa alhaisempi.

The Wall Street Journal (WSJ) huomauttaa, että suuretkaan pudotukset velkakirjojen markkina-arvossa eivät välttämättä ole pankeille ongelma. Mikäli pankit pitävät velkakirjoista kiinni niiden maksupäivään saakka, ei tappiota synny, koska lainasumma maksetaan takaisin kokonaisuudessaan, sovitun koron kera.

Ongelmia syntyy, jos pankit joutuvat myymään velkakirjaomistuksiaan ennenaikaisesti markkinahintaan, esimerkiksi täyttämään pankista poisvedettyjen talletusten jättämää vajetta.

Juuri näin vaikuttaa käyneen SVB:lle. WSJ:n mukaan SVB:n omistukset ja talletukset lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2021, ja yhtiö sijoitti ison osan näistä varoista Yhdysvaltojen valtionlainoihin.

Pian tämän jälkeen keskuspankki aloitti ohjauskoron nostamisen. Se johti paitsi pankin ostamien valtionlainojen markkina-arvon laskemiseen, mutta myös kuritti rankasti SVB:n tärkeintä asiakasryhmää, eli eli teknologiastartupeja ja riskisijoitusyhtiöitä.

Kalifornialaispankin vaikeudet ja osakekurssin romahdus painoivat torstaina koko pankkisektorin osakkeita Yhdysvalloissa.

Markkinoiden tunnelmiin vaikutti luultavasti myös kryptosijoituksiin kytkeytyneen Silvergate-pankin keskiviikkoinen ilmoitus toimintansa lopettamisesta.

Myös Silvergaten ongelmaksi koitui asiakkaiden pankista pois vetämät talletukset. Yhtiön osakkeen hinta tippui torstain pörssisession aikana yli 42 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita