Etelä-Korean hallitus aikoo sallia jopa 69-tuntisen työviikon – Se on liikaa, sanoo tutkimus­professori

Elinkeinoelämä kannattaa ja ammattiliitot vastustavat ehdotusta, joka voisi lisätä ylitöiden määrää 17 tunnilla viikossa.

Etelä-Koreassa tehdään poikkeuksellisen paljon töitä jo nykyisellään. Kuva otettu pääkaupungissa Soulissa helmikuussa 2021.

11.3. 17:15

Etelä-Koreassa hallitus haluaa nostaa työntekijöiden enimmäis­viikko­työaikaa 69 tuntiin. Paljon arvostelua ja vastustusta kohdanneella ehdotuksella hallitus pyrkisi helpottamaan maan työmarkkinoiden rakenteellisia ongelmia.

Nykyisin Etelä-Koreassa on 40 tunnin tavallinen työviikko, jonka päälle voi teettää 12 tuntia ylitöitä. Työviikko voi siis olla enintään 52 tuntia.

Uuden ehdotetun lainsäädännön myötä työnantajat voisivat siis teettää työntekijöillään viikoittain jopa 17 tuntia enemmän töitä kuin nykyisin.

”Se [69 tuntia viikossa] on varmasti liian korkea, siitä on aika paljon näyttöä”, sanoo Työterveyslaitoksella työaikojen, unen ja ikääntymisen aiheita tutkiva Mikko Härmä.

Ylityön haitallisista terveysvaikutuksista on tehty kosolti tutkimusta.

Tutkimusprofessori Härmä kertoo, että Suomessa työntekijöillä saa enintään teettää keskimäärin 50 tuntia töitä viikossa.

Suomessa työaikalain mukainen yleistyöaika on enintään kahdeksan tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Työaikajärjestelyistä voidaan sopia työehtosopimuksissa.

Keskimääräiseen 50 tunnin rajaan tulee laskea normaalien työtuntien lisäksi ylityöt. Yksittäisinä viikkoina 50 tunnin raja saa ylittyä, kunhan viikkotyöaika keskimäärin ei ylity.

Suomessa ylityö myös vaatii työntekijän suostumuksen joka kerta erikseen tai vain suhteellisen lyhyeksi ajaksi kerrallaan. Työnantaja ei siis voi yksipuolisesti pakottaa työntekijöitä tekemään ylitöitä.

Etelä-Koreassa elinkeinoelämä on toivottanut ehdotetut muutokset tervetulleiksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen sijaan oppositio ja ammattiliitot ovat arvostelleet ehdotusta.

Ehdotusta puolustavien mukaan viikkotyöajan pidentäminen voisi auttaa ratkaisemaan ikääntyvän väestön ja hupenevan työvoiman aiheuttamia ongelmia.

Maan työministeri Lee Jung-sik sanoo, että ylityötä tekemällä työntekijät voisivat käytännössä tehdä töitä varastoon ja pitää esimerkiksi pidempiä vanhempainvapaita. Ministeriön mukaan nykyinen viikkotyöaika rajoittaa yritysten ja työntekijöiden oikeuksia valita työaikansa.

Arvostelijat taas ovat haukkuneet ehdotuksen olevan ”toksinen” ja ajatuksen ”vanhentunut”, kertoo talouslehti Financial Times. Ehdotusta vastustavien mukaan muutos haittaisi työssäkäyvien äitien ja naisten asemaa, kun miehet tekisivät pitkää päivää ja naisia vaadittaisiin olemaan kotona.

”Se [69:n tunnin työviikko] sallisi työskentelyn aamuyhdeksästä keskiyöhön viitenä päivänä viikossa. Tässä ei huomioida lainkaan työntekijöiden terveyttä ja lepoa”, kertoi Korean ammattiliittojen keskusjärjestö lausunnossaan Reutersin mukaan.

Tämä laskelma ei aivan pidä paikkaansa, koska 69 tuntia viikossa täyttyy, jos työskentelee 13,8 tuntia viitenä päivänä viikossa. Se tarkoittaisi, että yhdeksältä alkava työpäivä loppuisi ennen yhtätoista illalla.

Etelä-Koreassa tehdään jo nyt huomattavan paljon töitä verrokkimaihin nähden. OECD:n mukaan Etelä-Koreassa keskimääräinen vuosityöaika on 1 915 tuntia, kun Suomessa se on 1 518 tuntia.

Etelä-Korean parlamentissa on vähemmistöhallitus. Oppositiossa oleva, yli puolet parlamentin paikoista täyttävä demokraattipuolue on todennut estävänsä hallituksen ehdotuksen viikkotyöajan pidentämisestä.

Ylityöllä on havaittu olevan lukuisia terveysvaikutuksia, kuten unihäiriöiden lisääntymistä ja uupumusta. Pahimmillaan vaikutukset voivat johtaa kuolemaan. Ennen koronapandemiaa tehdyn, vuonna 2021 julkistetun tutkimuksen mukaan maailmassa kuolee satojatuhansia ihmisiä vuosittain pitkien työpäivien vuoksi.

Ylityöstä johtuvat terveysongelmat ovatkin erityisen yleisiä Aasiassa, jossa tehdään paljon työtunteja. Eniten kuolemantapauksia oli tutkimuksen mukaan Kaakkois-Aasiassa sekä Kiinassa, Japanissa ja Australiassa.

Tutkimuksen mukaan vähintään 55 tuntia työskentelevillä on 35 prosenttia suurempi riski saada sairauskohtaus ja 17 prosenttia suurempi riski kuolla sydänsairauteen verrattuna 35–40 tuntia viikossa töitä tekeviin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita