Sijoittajien huoli heräsi, pankki­osakkeet syöksyivät Euroopassa perjantaina

Piilaakson luottopankin ongelmat herättivät huolen pankkijärjestelmään leviävästä riskistä.

Isojen pankkien osakkeet olivat perjantaina laskussa.

10.3. 15:05 | Päivitetty 10.3. 18:54

Pankkiosakkeiden halpeneminen on jatkunut Euroopassa perjantaina sen jälkeen, kun pankkiosakkeet syöksyivät Wall Streetilla torstaina.

Yhdysvalloissa alamäki alkoi siitä, että Piilaakson kasvuyritysten luottopankkina tunnettu Silicon Valley Bank (SVB) kertoi ongelmistaan. Pankki julkisti myyneensä omistuksiaan tappiolla ja järjestävänsä uuden osakeannin pääoman lisäämiseksi.

Huolet pankin talletuspaosta ovat myös heränneet. Useat pääomasijoittajat ja rahastot ovat uutistoimisto Bloombergin mukaan neuvoneet asiakkaitaan vetämään talletuksensa pois SVB:stä. Pankki sen sijaan on kehottanut asiakkaitaan pysymään rauhallisina ja tukemaan pankkia, kuten se on tukenut asiakkaitaan.

Pankin emoyhtiön osakkeen hinta romahti torstaina 60 prosenttia. Perjantaina kaupankäynti osakkeilla keskeytettiin ennen markkinoiden avautumista Yhdysvalloissa.

Uutiskanava CNBC:n mukaan pankki etsi perjantaina jo ostajaa eli käytännössä pelastajaa, koska uutta pääomaa ei ollut löytynyt.

Lue lisää: Kaupankäynti SVB-pankin osakkeilla keskeytetty

Torstaina myös monen suurpankin, kuten Bank of American, JP Morganin ja Wells Fargon, osakkeet halpenivat roimasti. Perjantaina pörssipäivän ensimmäisinä tunteina nämä osakkeet olivat toipumassa.

Perjantaina lasku kuitenkin jatkui Euroopassa. Euroopan pankkiosakkeita kuvaava Stoxx-indeksi laski neljä prosenttia.

Isoista pankeista alaspäin suuntasivat esimerkiksi HSBC noin 4,6 prosenttia, Deutsche Bank 7,4 prosenttia, Barclays 3,7 prosenttia ja Italian Unicredit kolme prosenttia. Helsingin pörssissä Nordea oli 4,3 prosentin laskussa.

Lue lisää: Piilaakson luottopankki romahti – osa pelkää sen enteilevän pankeille suurempaa kriisiä

”Sijoittajat näkevät tämän mahdollisena tartuntariskinä”, sanoo ING:n korkostrategi Antoine Bouvet uutistoimisto Reutersille.

”Mielestäni on järkeä ajatella, että etäinen mahdollisuus Yhdysvaltojen pankkijärjestelmän laajuiselle kriisille voi tuoda myös pienen mahdollisuuden siitä, että ongelma laajenee Eurooppaan.”

Osakekurssien laskussa on pohjimmiltaan kyse korkojen nopeasta noususta, joka toisaalta pönkittää pankkien tulosta.

Pankeilla on kuitenkin suuria määriä matalien korkojen aikaisia joukkolainoja, joiden markkina-arvo on nyt syöksynyt. Pankkien sijoitukset siis menettävät arvoaan, minkä vuoksi sijoittajat ovat nyt huolissaan.

Lisäksi pankit saattavat joutua nostamaan talletuskorkojaan kilpaillakseen asiakkaista, mikä nipistäisi niiden tulosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita