Asuntokauppa elpyy hitaasti, mutta pohja on nähty, sanoo alan keskusliitto

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tilastojen mukaan vanhoja asuntoja myytiin helmikuussa 34 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Uudisasunnoissa laskua oli peräti 81 prosenttia.

Asuntomarkkina elpyy hitaasti, sanoo Kiinteistönvälitysalan keskusliitto.

10.3. 17:12

Asuntokaupan pohja nähtiin tilastojen perusteella vuodenvaihteessa, mutta kauppa elpyy hitaasti ja epävarmuus vaivaa markkinoita, sanoo Kiinteistönvälitysalan keskusliitto helmikuun asuntomarkkinakatsauksensa yhteydessä.

”Helmikuussa aktiivisuus lisääntyi huomattavasti verrattuna tammikuuhun ja ennusmerkit asuntomarkkinoiden suunnanmuutoksesta vahvistuivat”, liiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa sanoo tiedotteessa.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät olivat helmikuussa 29 prosenttia viiden vuoden keskiarvon alapuolella, kun tammikuussa kauppoja tehtiin 35 prosenttia viiden vuoden keskiarvoa vähemmän.

Uudisasuntojen kauppa oli helmikuussa hyvin hidasta. Keskusliitolle raportoitujen uudisasuntojen kauppojen määrä oli lähes 84 prosenttia viiden vuoden keskiarvon alapuolella.

Kiinteistönvälittäjät ja rakennusyhtiöt raportoivat keskusliiton mukaan yhteensä 3 869 asuntokauppaa, mikä oli lähes 40 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Omistajaa vaihtaneista asunnoista 3 726 oli vanhoja ja 143 uudisasuntoja. Vanhojen asuntojen myyntimäärä väheni vuoden takaisesta 34 prosentilla ja uudisasunnoilla tehdyt kaupat peräti 81 prosenttia.

Vanhojen asuntojen kaupoista 2 010 oli kerrostaloasuntoja, 982 rivitaloasuntoja ja 734 omakotitaloja. Kerrostaloasuntojen kauppamäärät vähenivät vuoden takaisesta 37 prosenttia, rivitaloasuntojen kaupat 27 prosenttia ja omakotitalojen kaupat 33 prosenttia.

Kerrostaloasuntojen ja pääkaupunkiseudun ulkopuolisten omakotitalojen myyntiajat pysyivät keskusliiton mukaan lähes tammikuun tasolla. Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat sen sijaan pidentyivät helmikuussa 129 päivään tammikuun 92 päivästä.

Suomen 15 suurimmassa kaupungissa asuntokauppoja tehtiin tammi–helmikuussa yli 44 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla aikavälillä edellisvuonna. Suurimpien kaupunkien ulkopuolella kauppamäärät laskivat tällä aikavälillä 36 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.

Kauppoja käytetyistä asunnoista tehtiin Helsingissä helmikuussa 522 kappaletta, mikä on 40 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Espoossa tehtiin 202 kauppaa, eli laskua vuoden takaiseen oli 38 prosenttia. Vantaalla kauppoja tehtiin 159 eli 45 prosenttia viime vuotta vähemmän.

Tampereella käytettyjä asuntoja myytiin helmikuussa 253 kappaletta, mikä oli 31 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Turussa kauppoja tehtiin 161 eli 40 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Oulussa käytettyjä asuntoja meni kaupaksi 222 kappaletta eli 29 prosenttia vertailukautta vähemmän, Lahdessa taas 101 kappaletta eli 35 prosenttia viimevuotista vähemmän. Jyväskylässä käytettyjä asuntoja myytiin 96 kappaletta eli 38 prosenttia viime vuotta vähemmän ja Kuopiossa 88 kappaletta eli 49 prosenttia vuoden takaista vähemmän.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita