Asiakkaiden paniikki kaatoi kalifornialais­pankin päivässä – Viranomaiset ottivat SVB:n haltuunsa

Pankin ongelmat kärjistyivät nopeasti sen jälkeen, kun se kertoi keskiviikkona myyneensä sijoituksiaan tappiolla ja tarvitsevansa lisää pääomaa. Pankissa alkoi nopea talletuspako.

Silicon Valley Bankin työntekijä kertoi perjantaina pankin ovelle kerääntyneille asiakkaille, että pankki on suljettu. Pankin pääkonttori on Santa Clarassa Kaliforniassa.

10.3. 17:14 | Päivitetty 10.3. 21:04

Kalifornian rahoitusvalvontaviranomaiset ovat ottaneet haltuun vaikeuksiin joutuneen yhdysvaltalaisen Silicon Valley Bankin eli SVB-pankin, kertoo Reuters.

Viranomaiset ovat ilmoittaneet, että pankin tallettajat saavat aikanaan korvauksia liittovaltion talletussuojarahastosta FDIC:stä. Talletuksia ei enää pysty nostamaan pankista.

Viranomaiset ovat ottaneet haltuunsa pankin kaikki varat ja varautuvat realisoimaan niitä talletusten kattamiseksi. Myös liittovaltion rahoitusvalvoja tarkkailee tilannetta.

SVB ei ole kooltaan niin suuri, että sen ongelmat todennäköisesti uhkaisivat rahoitusjärjestelmän vakautta. Sen taseen loppusumma on noin kolmasosa Nordean taseesta.

Pelon leviäminen tallettajiin ja sijoittajiin on suurin riski.

Suurten yhdysvaltalaispankkien osakkeet eivät juuri reagoineet perjantaina SVB:n ongelmiin. JP Morganin ja Wells Fargon osakkeet olivat loivassa nousussa kello 19 jälkeen Suomen aikaa.

Joidenkin pienempien yhdysvaltalaispankkien osakkeiden kaupankäynti keskeytettiin suurten kurssiliikkeiden vuoksi. Monet pankin lähettivät tiedotteita, joissa ne vakuuttivat liiketoimintansa vakautta.

Euroopassa STOXX Europe 600 Banks -indeksi laski perjantaina 3,8 prosenttia, mutta pörssit sulkeutuivat ennen kuin tieto SVB:n kaatumisesta tuli.

SVB:n ongelmat kärjistyivät nopeasti sen jälkeen, kun pankki kertoi keskiviikkona, että se oli myynyt noin 21 miljardin dollarin edestä omistamiaan arvopapereita ja tehnyt myynnissä verojen jälkeen noin 1,8 miljardin dollarin tappion. Myydyt arvopaperit käsittivät käytännössä koko pankin myytävissä olevien arvopapereiden salkun.

Pankki joutui myymään arvopapereita, koska sen asiakkaat nostivat talletuksiaan kiihtyvää tahtia. Teknologiayhtiöasiakkaisiin keskittyneen pankin asiakaskunta on joutunut viime vuoden lopulta alkaen turvautumaan normaalia enemmän talletusvaroihinsa. Korkojen nousu on vaikeuttanut muun rahoituksen saamista.

Pankki kertoi keskiviikkona yrittävänsä järjestää pikavauhtia osakeannin vahvistaakseen pääomiaan.

Torstaina pankin osakkeen arvo romahti noin 60 prosenttia ja tallettajat alkoivat vetää rahojaan pankista entistäkin nopeammin. Wall Street Journal kertoo suoranaisesta paniikista, kun teknologiayrittäjät siirsivät talletussuojan ylärajan ylittäviä talletuksiaan pankista torstaina.

Talletuspako kaataa minkä tahansa pankin nopeasti. Pankkitoiminnan idea on, että pankki lainaa tai sijoittaa talletusvarat eteenpäin. Jos suuri joukko tallettajia päättää nostaa rahansa yhtä aikaa, pankki ei mitenkään pysty realisoimaan pitkäaikaisia lainoja tai sijoituksia riittävän nopeasti.

Perjantaina aamulla kaupankäynti SVB:n osakkeilla keskeytettiin ennen osakemarkkinoiden avautumista. Sijoittajat pyrkivät eroon vakaviin ongelmiin ajautuneen pankin osakkeista ennakkokaupankäynnissä. Perjantain ennakkokaupankäynnissä osake halpeni vielä yli 60 prosenttia lisää.

Talousuutiskanava CNBC kertoi pankin etsivän ostajaa eli käytännössä pelastajaa, koska osakeannin järjestäminen kävi mahdottomaksi pankin markkina-arvon romahdettua.

Viranomaiset olivat kuitenkin jo ovella.

SVB julkisti tammikuun puolivälissä viime vuoden viimeisen neljänneksen ja koko vuoden tuloksensa. Tulosjulkistuksen luvuista tulossa olevia vaikeuksia oli mahdotonta aavistaa.

Pankin tulos heikkeni loka–joulukuussa 275 miljoonaan dollariin (258 miljoonaa euroa) edellisvuoden 429 miljoonasta dollarista (402 miljoonaa euroa). Koko vuoden nettotulos oli kuitenkin noin 1,5 miljardia dollaria.

Myös pankin luottotappiovaraukset olivat melko maltillisella tasolla eli 0,86 prosenttia suhteessa koko lainakantaan. Pankin riskipainotettu ydinvakavaraisuussuhde oli noin 15 prosenttia, mikä on hyvä taso.

The Wall Street Journalin mukaan pankin ongelmat juontavat siitä, että sen talletukset lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2021. Pankki sijoitti suuren osan talletusvaroista Yhdysvaltain liittovaltion velkakirjoihin ja muihin valtion takaamiin velkakirjasijoituksiin.

Valtioiden joukkolainat ovat pankeille käytännössä välttämätön ja hyvin matalariskisenä pidetty sijoituskohde.

Vuoden 2022 maaliskuussa keskuspankki Fed alkoi nostaa ohjauskorkoa taltuttaakseen nopean inflaation. Ohjauskorko nousi vajaassa vuodessa melkein nollasta noin 4,6 prosenttiin.

Nousevien korkojen kurittamat teknologiayritykset alkoivat nostaa talletuksiaan, koska niiden muut rahoituslähteet kuihtuivat. Samaan aikaan valtionlainasijoitusten ja muidenkin korkosijoitusten arvo oli romahtanut korkojen nousun vuoksi.

Se ei ole ongelma, jos velkakirjoja ei tarvitse myydä, vaan ne pidetään juoksuajan loppuun. SVB-pankki oli talletuspaon vuoksi kuitenkin pakotettu myymään korkosijoituksiaan tappiolla.

Viime kädessä ongelmien voi ajatella johtuvan liian suuresta riskistä yhdellä toimialalla. Pankin asiakaskunta muodostui voittopuolisesti teknologia-alan kasvuyhtiöistä ja niiden rahoittajista. Jos asiakaskunta olisi monipuolisempi, yhden toimialan ongelmat eivät kaataisi koko pankkia.

SVB-pankin tase oli viime vuoden lopussa 215 miljardia dollaria eli noin 201 miljardia euroa, kun esimerkiksi Nordean tase on noin kolminkertainen. SVB:n kaatuminen tuskin siis aiheuttaa itsessään laajempaa riskiä rahoitusjärjestelmälle.

SVB:n kaatuminen tuntuu silti Pohjoismaissa asti. Ruotsin suurin eläkevakuuttaja Alecta on pankin neljänneksi suurin omistaja noin 4,5 prosentin osuudella. Se voi joutua kirjaamaan pankista satoihin miljooniin euroihin nousevat tappiot.

HS kysyi suomalaisilta eläkevakuuttajilta niiden mahdollisista sijoituksista. Varmasta kerrottiin, ettei sillä ollut ainakaan vuodenvaihteessa suoraa omistusta SVB:ssä. Muut eivät toistaiseksi ole vastanneet kyselyyn.

Lue lisää: Piilaakson luottopankki romahti – osa pelkää sen enteilevän pankeille suurempaa kriisiä

Lue lisää: Sijoittajien huoli heräsi, pankki­osakkeet syöksyivät Euroopassa perjantaina

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita