Bloomberg: Ruotsin eläkejätille tulossa isot tappiot SVB-pankista

Eläkeyhtiö Alecta on ruotsalaistietojen mukaan kaatumassa olevan SVB-pankin neljänneksi suurin omistajia. Alectan mukaan yhtiön vakavaraisuus ei ole uhattuna.

Perjantaina kaupankäynti SVB:n osakkeella keskeytettiin ennen yhdysvaltain pörssien aukeamista.

10.3. 19:14

Ruotsin suurin eläkevakuutusyhtiö Alecta on kirjaamassa suuren tappion omistuksestaan kaatumassa olevasta Silicon Valley Bankista eli SVB:stä.

Uutistoimisto Bloombergin keräämien tietojen mukaan Alecta on SVB:n neljänneksi suurin osakkeenomistaja. Vuoden vaihteessa sen omistuksen arvo oli noin 605 miljoonaa dollaria eli 567 miljoonaa euroa.

Omistuksen arvo on laskenut kahdessa päivässä noin 70 prosenttia. Perjantaina kaupankäynti SVB:n osakkeella keskeytettiin ennen yhdysvaltain pörssien aukeamista. Pian talouskanava CNBC kertoi, että pankki etsii ostajaa.

Alectan koko sijoitusvarallisuuden arvo on 1 124 miljardia kruunua eli noin 99 miljardia euroa. SVB-omistus on ollut siitä alle prosentin.

Bloombergille puhunut viestintäjohtaja Jacob Lapidus sanoi, ettei SVB:n tilanne uhkaa eläkeyhtiön vakavaraisuutta.

Alecta kertoi talouslehti Dagens Industrille vain kaksi päivää sitten, että se oli päättänyt panostaa pienempiin erikoistuneisiin pankkeihin ja luopua perinteisistä pankki­osakkeista.

SVB:n lisäksi se oli ryhtynyt omistajaksi First Republic Bankiin ja Signature-pankkiin. Niiden molempien osakkeet romahtivat torstaina, mutta toipuivat perjantain kuluessa, kun alkoi näyttää, että SVB:n ongelmat olivat ainoita laatuaan.

Alecta kertoi DI:lle myyneensä pitkäaikaisen omistuksensa Svenska Handelsbankenissa ja Swedbankissa ja keskittyvänsä omistuksiin pienissä erikoistuneissa pankeissa.

Talouslehti DI:n tietojen mukaan SVB on pyrkinyt mukaan myös ruotsalaisten teknologia­yritysten rahoitusmarkkinoille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita