Yhdysvaltojen pankkisektorin aiheuttama pörssi­luisu levisi eri puolille Eurooppaa

Viranomaiset ottivat lopulta kriisiytyneen kalifornialaispankin Silicon Valley Bankin haltuunsa.

Kuva Frankfurtin pörssistä perjantailta.

10.3. 20:53

Yhdysvaltojen ja Euroopan pörssit kääntyivät perjantaina laskuun, kun Yhdysvalloista lähtenyt hermoilu pankkisektorista levisi eri puolille maailmaa.

Alamäen syynä oli teknologiayhtiöiden rahoittamiseen erikoistunut Silicon Valley Bank (SVB), joka joutui haalimaan lisää rahaa osakeannilla. Osakeanti johti siihen, että asiakkaat alkoivat vetää pois talletuksiaan. Pankin pörssikurssi upposi torstaina 60 prosenttia, kun luottamus mureni. Wall Streetillä suurpankkien kurssit jo torstaina menettivät arvostaan kymmeniä miljardeja euroja.

Perjantaina kaupankäynti Silicon Valley Bankin osakkeilla keskeytettiin, ja lopulta Yhdysvaltojen viranomaiset ilmoittivat ottavansa SVB:n haltuunsa. Pankin on määrä avata ovensa ensi viikolla.

Lue lisää: Asiakkaiden paniikki kaatoi kalifornialais­pankin päivässä – Viranomaiset ottivat SVB:n haltuunsa

Yhdysvaltojen pankkialan tilanne näkyi varsinkin pankkien pörssikursseissa.

Euroopan markkinoilla Deutsche Bank oli pahimmillaan yli kymmenen prosentin laskussa Frankfurtissa, ja laskussa olivat myös Lontoossa Barclays ja HSBC sekä Pariisissa Societe Generale.

Vaikutus heijastui myös Helsinkiin, jossa Nordea oli perjantaina puoli seitsemän jälkeen alkuillasta yli neljän prosentin alamäessä. Tukholman pörssissä Swedbank, SEB ja Handelsbanken olivat niin ikään laskijoiden joukossa.

Lue lisää: Sijoittajien huoli heräsi, pankki­osakkeet syöksyivät Euroopassa perjantaina

Pankkisektorin tilanne peitti alleen sen, että Yhdysvallat ilmoitti odotettua paremmista työllisyysluvuista.

Yhdysvalloissa syntyi helmikuussa 311 000 uutta työpaikkaa, kun markkinat odottivat työpaikkoja syntyvän tätä vähemmän. Maan työttömyysaste nousi, mutta pysyi viime vuosiin nähden alhaisella tasolla 3,6 prosentissa.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi pankin kommentissa, että Yhdysvaltojen työmarkkinat ovat yhä talouden valopilkku. Hänen mukaansa työpaikkoja syntyy maassa kuitenkin enemmän kuin vakaa työttömyysaste edellyttäisi.

”Siksi työttömyysasteeseen kohdistuu edelleen laskupainetta”, Hännikäinen arvioi.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on seurannut Yhdysvaltojen työmarkkinoiden kehitystä tarkasti omien korkopäätöstensä tueksi. Useat länsimaiset keskuspankit ovat säännöllisesti nostaneet ohjauskorkojaan hillitäkseen kiihtynyttä inflaatiota.

Taloustutkimukseen erikoistuneen konsulttiyhtiön High Frequency Economicsin johtava Yhdysvaltojen ekonomisti Rubeela Farooqi arvioi uutistoimisto AFP:lle, että vahva työmarkkina yhdistettynä tahmeaan inflaatioon ennakoi, että Fed voi jatkaa ohjauskorkojensa nostamista tulevissa kokouksissaan.

Samoin arvioi myös Hännikäinen.

”Työmarkkinat on saatava paremmin tasapainoon, jotta inflaatio palautuisi keskuspankin tavoittelemalle kahden prosentin tasolle.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita