Yhdysvallat järjesti pankeille hätärahoitusta ja pelasti SVB-pankin

Viranomaiset lupaavat, ettei veronmaksajille koidu kustannuksia pankkien kaatumisesta. Silicon Valley Bankin asiakkaiden luvataan pääsevän käsiksi rahoihinsa maanantaina.

Pankkien hätäjärjestely näyttää vakuuttaneen sijoittajia, koska Yhdysvalloissa tärkeimpien osakeindeksien futuurit ovat maanantaiaamuna roimassa nousussa.

12.3. 22:39 | Päivitetty 13.3. 13:14

Yhdysvaltain keskuspankki tiedotti varhain maanantaina Suomen aikaa aloittavansa 25 miljardin dollarin hätärahoituksen. Sen tarkoitus on turvata pankkijärjestelmän toiminta muun muassa Silicon Valley Bankin (SVB) kaatumisen aiheuttaman epävarmuuden keskellä.

Lisäksi Yhdysvaltain valtiovarain­ministeriö ilmoitti valtion vakuusrahaston Federal Deposit Insurance Corporationin (FDIC) takaavan, että kaatuneen SVB:n asiakkaat pääsevät käsiksi talletuksiinsa maanantain aikana.

Viranomaiset sulkivat sunnuntaina myös newyorkilaisen Signature Bankin. Myös sen asiakkaille taataan kaikki näiden talletukset.

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat korostaneet, että SVB:n tai Signaturen kaatumisesta ei koidu kustannuksia veronmaksajille. Myös presidentti Joe Biden kommentoi asiaa lausunnossaan ja kiitti ministeriönsä nopeaa ratkaisua, joka ”pitää rahoitusjärjestelmämme turvassa.” Biden sanoo myös, että järjestelyssä ”ei vaaranneta veronmaksajien dollareita”.

Samalla viranomaiset ovat todenneet, että Yhdysvalloissa pankkijärjestelmä on edelleen ”kestävällä ja vakaalla pohjalla”, kiitos finanssikriisin jälkeen tehtyjen sääntelyuudistusten.

FDIC aloitti hieman aiemmin huutokaupan kalifornialaisesta SVB-pankista. Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalainen talousuutistoimisto Bloomberg sekä yhdysvaltalaismediat The New York Times ja The Wall Street Journal lähteisiinsä vedoten.

Toistaiseksi ei ole selvää, onko huutokauppaan tullut tarjouksia. HSBC:n kerrottiin maanantaina ottaneen haltuunsa SVB:n Britannian-tytäryhtiön.

Lue lisää: HSBC osti kaatuneen Silicon Valley Bankin britti­yhtiön yhdellä punnalla

Pankkien hätäjärjestely näytti maanantaiaamuna vakuuttaneen sijoittajia, koska Yhdysvalloissa tärkeimpien osakeindeksien futuurit lähtivät roimaan nousuun, joka kuitenkin loiveni. Sijoitusmarkkinoilla on nähtävissä epävarmuutta ja heiluntaa. Euroopassa pankkiosakkeet lähtivät roimaan laskuun maanantaina.

Tilanne on saanut sijoittajat ja analyytikot muuttamaan myös arvioitaan Yhdysvaltojen keskuspankin seuraavista korkoliikkeistä. Keskuspankin on odotettu nostavan korkojaan merkittävästi tässä kuussa, mutta nykytilanteen myötä odotetaan, että korkojen nostoihin tulisi tauko.

Kalifornialaisia teknologiayrityksiä rahoittanut SVB joutui menneellä viikolla kriisiin ilmoitettuaan usean miljardin osakeannista. SVB on erikoistunut kasvuyritysten rahoitukseen.

FDIC otti SVB:n määräysvallan loppuviikosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita