Eurooppalaisilla pankeilla synkin jakso pörssissä sitten koronan puhkeamisen

Euroopassa pankkiosakkeiden perjantaina alkanut luisu jatkuu.

Britanniassa SVB sai pelastajan HSBC:stä. Kuvassa Lontoon rahoituskeskittymä.

13.3. 12:38 | Päivitetty 13.3. 20:17

Yhdysvaltojen viranomaisten väliintulo Piilaakson pankin eli Silicon Valley Bankin (SVB) pelastamiseksi on tuonut paljon pohdittavaa sijoittajille.

Ensinnäkin sijoittajat arvelevat, että tilanne vaatii korkojen noston hidastamista ainakin hetkeksi. Samalla pankkeihin ja teknologiasektoriin liittyvät huolet eivät ole kadonneet mihinkään, vaan pikemminkin päinvastoin.

Maanantaina pörssiviikon alussa eurooppalaiset pankkiosakkeet olivat näkyvässä laskussa.

Euroopan osakekurssien kehitystä laajasti kuvaava Euro Stoxx 600 -indeksi sulkeutui 2,3 prosentin laskuun pankkien ja vakuutusyhtiöiden painaessa indeksiä.

Eurooppalaisia pankkeja seuraava Stoxx Europe 600 Banks -indeksi on pudonnut kahdessa päivässä 9,9 prosenttia. Kyse on pahimmasta kahden päivän syöksystä sitten maaliskuun 2020 puolivälin, jolloin koronanpandemia runteli pörssejä ympäri maailmaa.

Maanantaina indeksi laski 5,7 prosenttia. Kyse on jyrkimmästä päiväpudotuksesta yli vuoteen.

Saksalainen jättipankki Deutsche Bank halventui 4,9 prosenttia. SVB:n Britannian-tytäryhtiön punnalla haltuunsa ottanut HSBC taas laski Lontoossa 4,1 prosenttia. Italialaisen Unicreditin osake niiasi 9,0 prosenttia.

Helsingin pörssissä Nordea heikkeni myös huomattavasti eli 4,4 prosenttia.

Nordean päästrategi Antti Saari arvioi, että osa Euroopan osakeluisusta on jatkoa Wall Streetin perjantaisille liikkeille. Samalla reaktioihin vaikuttaa se, että osakekurssit ovat toipuneet syksyn pohjiltaan, ja liikkuvat siksi nyt herkästi alaspäin.

Saari huomauttaa, että elpyvän talouden ja nousevien korkojen on tähän saakka odotettu pönkittävän pankkien tuloksia, mikä voi osittain selittää laskun jyrkkyyttä.

Sijoittajien mielissä voi myös olla epävarmuutta esimerkiksi SVB-pankin Euroopan-tytäryhtiöiden tilanteesta.

”Vielä voi olla paljon kysymyksiä ilmassa”, Saari sanoo.

Saari pitää Yhdysvaltojen järjestelemää pankkien hätärahoitusta mittavana ja vaikuttavana. Sen myötä ongelmien leviämisen laajasti pankkijärjestelmään pitäisi olla epätodennäköistä. Voikin olla, että SVB:n tilanne ratkaistaan pian ja huolet hälvenevät.

Joka tapauksessa liikkeet sijoitusmarkkinoilla voivat lähiaikoina olla nopeita ja voimakkaita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita