Kysymys­merkit pankki­alalla vetivät korot laskuun – Käänne voi olla nopeasti ohi, katsovat asian­tuntijat

Euriborit kääntyivät laskusuuntaan maanantaina, mutta tulevaa korkokehitystä ei sen pohjalta voi ennustaa.

Asuntolainojen yleiset viitekorot laskivat maanantaina.

13.3. 15:41

Markkinakorot eli euriborit tulivat maanantaina roimasti alaspäin sen jälkeen, kun Silicon Valley Bank (SVB) kaatui ja Yhdysvalloissa järjestettiin pankeille hätärahoitusta.

Vielä viime viikolla odotus oli, että 12 kuukauden euribor eli suomalaisten asuntolainojen yleisin viitekorko olisi maanantaina noussut neljän prosentin rajapyykin yli. Sen sijaan vuoden euribor noteerattiin maanantaina 3,858 prosentissa, kun perjantaina se oli ollut 3,953 prosenttia.

Myös kuuden ja kolmen kuukauden euriborit olivat laskussa maanantaina.

Markkinakorot ovat nousseet huimasti vuoden sisällä, koska keskuspankit ovat kiristäneet rahapolitiikkaansa. Korkojen nostolla keskuspankit taistelevat laukalle lähtenyttä inflaatiota vastaan, mikä onkin niiden päätehtävä.

Pankkijärjestelmän mahdolliset häiriöt voivat kuitenkin vaikuttaa keskuspankkien korkopäätöksiin.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen keskuspankin odotetaan nyt jarruttavan korkojen nostojaan. Euroopan keskuspankin (EKP) on määrä kertoa korkopäätöksensä torstaina. EKP:lta odotetaan edelleen merkittävää koronnostoa, mutta katse kohdistuu tarkemmin puheisiin jatkosta.

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto twiittaa, että EKP:n korkohuippua hinnoitellaan nyt reilut puoli prosenttiyksikköä alemmas kuin ennen SVB:n kaatumista. Nyt odotukset ovat reilussa kolmessa prosentissa.

”Valtava päivämuutos”, Kuusisto kirjoittaa Twitterissä.

”Keskuspankkien on edelleen vastattava inflaatioon, mutta tästä eteenpäin myös rahoitusjärjestelmän riskit ovat yhä tarkemmassa syynissä. Jos tilanne eskaloituu tästä, koronnostot pistetään varmasti jäihin”, Kuusisto jatkaa.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich katsoo, että vuoden euriborin lasku jatkuu todennäköisesti tiistaina, mutta tästä ei kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

”Moni toivottaa jo matalammat korot tervetulleiksi, mutta toiveet korkojen kääntymisestä pysyvämpään laskuun ovat vielä pahasti ennenaikaisia”, von Gerich twiittaa.

Myös asuntolainoitukseen erikoistuneen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo, että vaikka markkinoilla ei enää odoteta euriborien rikkovan neljän prosentin rajaa, asia ei ole vielä kirkossa kuulutettu.

”En ole aivan vakuuttunut – paniikki jenkeissä voi raueta nopeastikin”, huhtikuussa Suomen yrittäjien pääekonomistina aloittava Brotherus twiittaa.

Markkinoiden korko-odotukset voivat muuttua nopeasti ja todelliset korkojen liikkeet jäävät nähtäväksi. OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen muistuttaa Twitterissä, että markkinahinnoittelu on viime kuukausina muuttunut nopeasti ja mennyt jatkuvasti aika pahasti pieleen.

”Kannattaa nukkua muutama yö ennen kuin huokaisee helpotuksesta”, Hännikäinen twiittaa.

Esimerkiksi vuosi sitten, jolloin vuoden euribor oli vielä alle nollassa, odotettiin koron nousevan vain alle prosenttiin maaliskuussa 2023. Puoli vuotta sitten vuoden euriborin odotettiin käyvän korkeimmillaan alle kolmessa prosentissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita