Hintojen nousuvauhti kiihtyi Suomessa

Hintojen nousuvauhdin kiihtyminen helmikuussa johtui muun muassa asuntolainojen korkojen ja kaukolämmön hinnan noususta.

Ruoan hinta on ollut viime aikoina kovassa nousussa.

14.3. 8:11 | Päivitetty 14.3. 9:00

Suomessa inflaatio oli helmikuussa 8,8 prosenttia, ilmenee Tilastokeskuksen tuottamasta kuluttajahintaindeksistä.

Tammikuussa kuluttajahintojen nousu eli inflaatio oli 8,4 prosenttia.

Eniten hintoja vuoden takaiseen nähden nosti helmikuussa sähkön hinnan ja korkojen nousu. Tilastokeskuksen mukaan hintojen nousuvauhdin kiihtyminen johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja kaukolämmön hinnan noususta.

Sen sijaan hintojen laskupaineita toivat reseptilääkkeiden ja omakotitalojen halpeneminen.

Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 0,8 prosenttia, ja se johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron noususta.

”Jälleen kerran inflaatio osoittautui ennakoitua sitkeämmäksi, ja kuluttajahintojen kallistuminen kiihtyi uudelleen. Vaikka kovimmat inflaatioluvut ovat kevään kuluessa lähes varmasti jäämässä taakse, ovat hintapaineet osoittaneet sitkeytensä, eikä aiemmilta vuosilta tuttua matalaa ja turvallisen tasaista inflaatiota ole näköpiirissä vielä pitkiin aikoihin”, kirjoittaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist kommentissaan.

Appelqvistin mukaan kuukausitasolla inflaatiota puskivat ylöspäin erityisesti ruoan kallistuminen ja asuntolainojen korkojen äkkijyrkkä nousu.

”Varsinaisesti hallitsemattomasta hintojen ja palkkojen samanaikaisesta syöksykierteestä ei ole Suomessa merkkejä, enkä jaksa uskoa sellaiseen”, Appelqvist sanoo.

”Yksi isoja talouden riskejä on mahdollisuus ennakoitua rajummasta rahapolitiikan kiristymisestä, jos kuluttajahintojen nousua ei muuten saada kuriin. Jos korot nousevat odotuksia enemmän, saattaa edessä olla myös odotuksia syvempi tai pidempi taantuma.”

Eurostatin käytössä olevaa yhdenmukaistettua kuluttajahintaindeksiä vastaava inflaatio oli Suomessa helmikuussa 7,9 prosenttia. Euroalueella inflaatio oli ennakkotietojen mukaan 8,5 prosenttia helmikuussa ja 8,6 prosenttia tammikuussa.

Tässä tilastointitavassa ei ole mukana muun muassa omistusasumista tai kulutus- ja muiden luottojen korkoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita