Credit Suisse myöntää: Pankin sisäisessä valvonnassa ollut ”olennaisia heikkouksia”

Credit Suissen mukaan sen taloudellisen raportoinnin sisäisessä valvonnassa on ollut ”olennaisia heikkouksia”. Pankki korostaa, että kahden viime vuoden taloudelliset tiedot on raportoitu oikein.

Credit Suissen osake laski maanantaina kaikkien aikojen pohjiin.

14.3. 10:36

Sveitsiläis­pankki Credit Suisse kertoo havainneensa ”olennaisia heikkouksia” sen sisäisessä taloudellisen raportoinnin valvonnassa kahdelta viime vuodelta.

Pankki kertoo samalla ryhtyvänsä toimiin korjatakseen näitä heikkouksia, jotka voivat pahimmillaan johtaa merkittäviin virheisiin taloudellisessa raportoinnissa. Pankin mukaan raportoidut tulokset vuosilta 2021 ja 2022 pitävät kuitenkin paikkansa. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Bloomberg ja talouslehti Financial Times.

Lue lisää: Ongelma­pankki Credit Suisse teki ”katastrofaalisen” tuloksen

Credit Suissen mukaan heikkoudet ovat liittyneet siihen, että pankin riskiarviointi vuosien 2021 ja 2022 tilinpäätöksiin ei ole ollut tehokasta.

Havainnot on tehty tuoreessa arvioinnissa sen jälkeen, kun Yhdys­valtojen finanssi­valvoja (SEC) otti yhteyttä pankkiin yhtiön vuosikertomuksen julkaisupäivää edeltävänä iltana. Viranomainen pyysi pankkia lykkäämään julkaisua. Tuolloin Credit Suisse totesi lykkäyksen olleen ”tekninen”.

Credit Suisse on Sveitsin toiseksi suurin pankki, ja se on tehnyt vuosia tappiota ja kärsinyt monista pankki­skandaaleista, kuten yhdysvaltaisen Archegos-pankin kaatumisesta ja brittiläisen Greensill-rahoitusyhtiön maksu­kyvyttömyydestä.

Sveitsiläis­pankki on toteuttamassa laajaa liiketoiminnan uudelleen­järjestelyä. Sen on tarkoitus irtautua investointi­pankki­toiminnasta, myydä joitain varain­hoidon ulkopuolisia liike­toimintojaan ja vähentää yhdeksän­tuhatta työntekijää.

Credit Suissen osakkeen arvo on huvennut tänä vuonna yli 20 prosenttia. Maanantaina osake rojahti 9,6 prosenttia Piilaakson pankin Silicon Valley Bankin (SVB) romahduksen aiheuttaman epävarmuuden myötä. Tiistaina pankin osake painui neljä prosenttia pörssin avauksessa Zürichissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita