EU:n komissio haluaa, että kaikki eurooppalaiset kuluttajat voisivat tehdä halutessaan useita eri sähkösopimuksia. Se tarkoittaisi, että kuluttaja voisi ostaa esimerkiksi kodin muun sähkön kiinteähintaisella sopimuksella, mutta sähköauton laturi voisi olla pörssisähkösopimuksessa.
Kuluttaja voisi näin ladata auton edullisilla yöhinnoilla, mutta talven lämmityssähkön hinnoittelu olisi suojattu kiinteällä sopimuksella.
Koko sähköjärjestelmänkin kannalta olisi edullista, että autoja ladattaisiin silloin, kun sähkö on edullista eli tuotantoa on runsaasti.
EU:n komissio julkisti tiistaina odotetun ehdotuksensa sähkömarkkinoiden uudistamiseksi. Ehdotus ei kuitenkaan sisällä sähkömarkkinoiden perusmekanismeihin muutoksia, vaan lähinnä useita kuluttajien sähkösopimuksiin liittyviä parannuksia.
Suomessa suuri osa ehdotetuista asioista on jo arkea. Komissio haluaa, että yli 200 000 asiakkaan sähköyhtiöiden on tarjottava kuluttajille määräaikaisia sopimuksia.
Suomessa se koskisi vain aivan suurimpia sähköyhtiöitä. Määräaikaisia sopimuksia on ollut yleensä hyvin tarjolla.
Komissio myös ehdottaa, että sähköyhtiöille tulisi pakolliseksi suojata määräaikaisilla sopimuksilla myyty sähkö. Useimmat yhtiöt ovat Suomessa näin tehneetkin. Poikkeuksia kuitenkin on ja kuluttajat ovat joutuneet pulaan, kun sähköyhtiö on tehnyt konkurssin tai muuten lopettanut toimintansa.
Toisaalta pörssisähköön sidottujen sopimusten halutaan olevan tarjolla kaikille kuluttajille. Suomessa näin on ollut jo pitkään. Tuntikohtaiset etäluettavat mittarit on asennettu kaikkiin kotitalouksiin jo vuosia sitten.
”Kaikissa jäsenmaissa tällaisia mittareita ei ole yleisesti käytössä”, Energiateollisuuden sähkömarkkinajohtaja Pekka Salomaa sanoo.
Useiden rinnakkaisten sähkösopimusten mahdollistaminen samassa kotitaloudessa olisi merkittävä muutos Suomessakin. Se edellyttäisi käytännössä toisen sähkömittarin asentamista, jotta sähkö pystyttäisiin laskuttamaan oikein.
Hieman erikoiselta kuulostava ehdotus olisi se, että aurinkopaneelien tuottoa pitäisi voida jakaa ”naapureiden” kesken niin ettei siirtomaksua ja veroja maksettaisi.
Suomessa on jo voimassa energiayhteisölaki, joka tekee tuoton jakamisesta taloyhtiöissä mahdollista.
”Mutta miten se onnistuisi esimerkiksi etäällä toisistaan asuvien naapureiden kesken. Välissä jouduttaisiin kuitenkin käyttämään siirtoverkkoa”, Salomaa sanoo.
Ehdotetut säädökset myös määräävät siitä, miten valtiontuki energiainvestoinneille pitää järjestää, jos tukea käytetään.
Komissio vaatii niin sanottujen PPA-sopimusten mahdollistamista ja edistämistä kaikissa jäsenmaissa. Suomessa ne ovat jo käytäntö uusien tuuli- ja aurinkovoimaloiden yhteydessä. Voimaloiden sähkö myydään hyvin usein jo etukäteen jollekin ostajalle sovittuun hintaan.
PPA:n vaihtoehto on hinnanerosopimus (CFD), eli eräänlainen hintaputki, jossa tuottajalle taataan minimihinta, mutta sähkön markkinahinnan ylittäessä putken ylälaidan, hyödyn saakin ostaja.
Komissio haluaa, että energiainvestointien julkiset tuet toteutetaan jatkossa valtion takaamina hinnanerosopimuksina. Sähkön markkinahinnan noustessa, hyödyn korjaisi valtio, joka jakaisi tuotot sähköasiakkaille sähkön kulutuksen mukaisessa suhteessa.
Suomessa energiainvestointeja ei juurikaan tueta valtion varoin.
Syksyllä energiakriisin kärjistyessä monissa Euroopan maissa vaadittiin radikaalia puuttumista sähkömarkkinoiden vapaaseen hinnanmuodostukseen. Nämä esitykset komissio on ainakin valmisteluvaiheessa hylännyt.
Lue lisää: Sähkö on jätetty pörssin armoille, ja se on kuluttajan etu
Lue lisää: Voisiko kaikkien sähkösopimukset tasata ja palata vanhaan hyvään aikaan?