Asuntolainojen korot heiluvat nyt poikkeuksellisen rajusti – viikon ero korontarkistuksessa on voinut tuoda tonnin säästön

Vuoden euribor on heilunut viime päivät ennen näkemättömän rajusti. Osa suomalaisista on säästänyt sen seurauksena tuntuvasti rahaa.

Vuoden euribor on pudonnut viime päivinä jyrkästi. Osa velallisista on saattanut säästää sen seurauksena tuntuvasti rahaa.

15.3. 11:31 | Päivitetty 16.3. 14:01

Asuntolainojen viitekoroissa viime päivinä nähdyt rajut päiväheitot ovat tuoneet osalle asuntovelallisista tuntuvan säästön asumismenoihin.

Suomen käytetyin asuntolainan viitekorko, vuoden euribor, rysähti torstaina 3,359 prosenttiin. Korko on pudonnut viikossa 0,62 prosenttiyksikköä.

Vielä viikko sitten torstaina koron odotettiin nousevan pian yli neljän prosentin.

Laskulla voi olla tuntuvia vaikutuksia asumismenoihin. Havainnollistetaan asiaa esimerkkilaskelman kautta. Oletetaan, että annuiteettiperiaatteella lyhennettävää, vuosi sitten otettua asuntolainaa on jäljellä 200 000 euroa ja 24 vuotta. Lainan marginaali on 0,5 prosenttia.

Viime maaliskuussa vuoden euribor oli vielä negatiivinen, jolloin lainasta maksettu korko on ollut lainan ensimmäisen vuoden ajan 0,5 prosenttia. Jos korontarkistuspäivä osui viime torstaille, lainan kokonaiskoroksi muodostui 4,478 prosenttia. Jos tarkistuspäivä osui tälle päivälle, korko oli 3,859 prosenttia.

Tänään torstaina tarkistettavien lainojen kohdalla vuosimenot jäävät siis esimerkkilainassa yli 810 euroa viime torstaina tarkastettavia lainoja pienemmäksi. Esimerkiksi 300 000 euron lainan kohdalla vuosiero on samoilla lainaehdoilla yli 1200 euroa.

Korkojen heilunnan taustalla on pankkisektorin viikon kestänyt kriisi. Pankkien vaikeudet kärjistyivät reilu viikko sitten, kun Piilaaksossa toimiva Sillicon Valley Bank (SVB) myi keskiviikkona arvopapereitaan noin 1,8 miljardin dollarin tappiolla. Torstaina pankin osakekurssi sukelsi noin 60 prosenttia ja asiakkaat vetivät kilpaa rahojaan pankista. Perjantai-iltaan mennessä pankki oli jo Yhdysvaltain viranomaisten hoivissa.

Maanantaina Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vakuutteli, että pankkiin sijoittaneet ihmiset saavat rahansa.

Sijoittajien hermoilu läikkyi Eurooppaan jo perjantaina, mutta keskiviikkona pieni tärinä kiihtyi lähes paniikiksi. Sveitsiläisen Credit Suissen osake syöksyi päivässä 24 prosenttia. Lopulta maan keskuspankki lupasi pankille hätälainan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita