Korkojen raju heilunta jatkuu, keskiviikkona korot nousivat poikkeuksellisen paljon

Vuoden euribor nousi keskiviikkona 3,662 prosenttiin. Korko nousi tiistaihin nähden peräti 0,15 prosenttiyksikköä.

Vuoden euribor nousi keskiviikkona 3,662 prosenttiin.

15.3. 12:31 | Päivitetty 15.3. 17:15

Asuntolainojen viitekorkojen raju heilunta jatkui keskiviikkona, kun vuoden euribor ampaisi 3,662 prosenttiin.

Korko nousi tiistaista 0,153 prosenttiyksikköä. Päivänousu on euriborin historian viidenneksi suurin.

Tiistaina korko putosi historiallisen paljon, kun vuoden euribor rysähti Yhdysvaltain pankkisektorilta käynnistyneen hermoilun seurauksena päivässä peräti 0,35 prosenttiyksikköä.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen sanoo, että viime päivien voimakas heilunta alleviivaa korkotasojen herkkyyttä markkinatunnelmien muutoksille.

”Korkosaaga ei ole vielä ohitse ja jatkossakin kannattaa varautua korkotasojen heilahteluihin. Näemme euribor-koroissa nousupainetta markkinatilanteen selkeytyessä. Korkojen nousun juurisyy eli euroalueen aivan liian kovan inflaation luoma EKP:n koronnostopaine ei ole kadonnut minnekään”, kirjoittaa Hännikäinen kommentissaan.

Markkinoiden korko-odotukset ovat heiluneet viime aikoina todella paljon. Esimerkiksi tiistaina 7. maaliskuuta koron odotettiin nousevan pian yli neljän prosentin ja tiistaina 14. maaliskuuta vuoden euriborin odotettiin painuvan lähikuukausina lähelle kolmea prosenttia.

”Markkinaodotukset eivät ole luotettava ennuste tulevaisuudesta. Sen lisäksi, että niihin liittyy samalla tavalla epävarmuutta kuin mihin tahansa ennusteeseen, ne voivat heilua vahvasti päivästä toiseen”, kirjoitti Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich blogissaan tiistaina.

”Vuosi sitten kyseisen koron hinnoiteltiin olevan tällä hetkellä selvästi alle prosentissa, vielä kolme kuukautta sittenkin alle kolmessa prosentissa. Viikon päästä markkinaodotukset ovat todennäköisesti taas eri asennossa.”

Sekä Hännikäinen että von Gerich odottavat 12 kuukauden euriborin nousevan vielä nykyiseen verrattuna. Nousevien korkojen puolesta puhuu muun muassa euroalueen nopea inflaatio. Euroopan keskuspankki (EKP) pyrkii todennäköisesti hillitsemään inflaatiota nostamalla ohjauskorkojaan, joka todennäköisesti nostaa myös euriboreja.

EKP tekee ohjauskorkojaan koskevia päätöksiä seuraavan kerran keskiviikkona.

”Epävarmuus tulevasta on jälleen kasvanut vähän lisää, ja monenlaiset kehityskulut ovat mahdollisia. Kannattaa kuitenkin varautua siihenkin, että se päivä, jolloin euriborit alkavat nelosella, voi sittenkin koittaa yllättävänkin nopeasti”, von Gerich kirjoitti tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita