Tällainen on kriisin keskellä oleva Credit Suisse

Credit Suisse on paininut vuosia heikon kannattavuuteensa kanssa, ja sen maine on tahriintunut lukuisissa finanssiskandaaleissa.

Sveitsiläisen Credit Suissen konttori New Yorkissa.

15.3. 18:59 | Päivitetty 15.3. 19:16

Sveitsissä pääkonttoriaan pitävä Credit Suisse Group on yksi maailman suurimmista investointipankeista ja Sveitsin toiseksi suurin pankki.

Vuonna 1856 perustetun pankin ongelmien kärjistyminen keskiviikkona ei tule täytenä yllätyksenä, sillä pankki on jo pidempään ollut vaikeuksissa.

Credit Suisse on paininut vuosia heikon kannattavuuteensa kanssa, ja viime vuonna sen tappiot kasvoivat suuremmiksi sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

Credit Suisse kertoi helmikuussa, että sen nettotappio viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä oli 1,39 miljardia Sveitsin frangia (noin 1,4 miljardia euroa) ja koko viime vuodelta 7,29 miljardia frangia.

Osaa pankin osakkeenomistajia edustava Ethos-säätiö kuvaili tulosta ”katastrofaaliseksi”.

Pankki myös varoitti, että tänäkin vuonna tappiot olisivat ”merkittäviä”.

Credit Suisse varoitti jo marraskuussa tulosvaroituksessaan, että sen varakkaimmat asiakkaat vetivät vauhdilla säästöjään ja sijoituksiaan pois pankista lokakuussa.

Pankki kertoi menettäneensä 110 miljardin frangin edestä hoidossaan olevaa omaisuutta ”haastavan” taloudellisen tilanteen ja markkinaympäristön takia.

Pankin asiakkaat myös pelkäsivät Credit Suissen kaatuvan rahoitusasemansa heikkouteen.

Omaisuusvirrat olivat pankin mukaan erityisen voimakkaat lokakuun kahtena ensimmäisenä viikkona. Silloin huhut ja spekulaatiot pankin heikosta rahoitusasemasta kiihtyivät sosiaalisessa mediassa ja markkinoilla.

Credit Suissella on epäselvyyksiä myös viime vuosien talouslukujen kirjauksissa. Pankin piti viime viikolla julkistaa viime vuoden vuosikertomuksensa, mutta sen julkaisua lykättiin yllättäen viime hetkellä Yhdysvaltojen finanssivalvoja SEC:n yhteydentoton jälkeen.

Yhteydenotto finanssivalvojalta viime hetkellä on epätavallista, ja myös vuosikertomuksen julkistuksen lykkääminen on varsin harvinaista. Credit Suisse kuitenkin kutsui lykkäystä ”tekniseksi”.

Sveitsiläispankin maine ei ole kovin hyvä. Maine on tahriintunut viime vuosina lukuisissa finanssiskandaaleissa.

Toissa vuonna Credit Suisse kärsi miljardiluokan tappiot, kun yhdysvaltalainen Archegos-pankki menetti muutaman päivän aikana kymmenien miljardien eurojen sijoitusomaisuuden.

Credit Suisse oli myös brittiläisen rahoitusyhtiö Greensill Capitalin kumppani. Greensilliä epäillään useista väärinkäytöksistä ja rahasto ajautui maksukyvyttömyyteen viime vuonna.

Credit Suisse on aikoinaan sotkeutunut myös rahanpesuun, veronkiertoon, valuuttakurssien vedätykseen ja jopa omien työntekijöiden vakoiluun.

Credit Suisse on toteuttamassa laajaa liiketoiminnan uudelleenjärjestelyä. Pankki kertoi lokakuun lopussa järeistä toimenpiteistä, joilla sen on määrä katkaista tappiokierre ja palauttaa sijoittajien luottamus.

Pankin on tarkoitus irtautua investointipankkitoiminnasta, myydä joitain varainhoidon ulkopuolisia liiketoimintojaan ja vähentää yhdeksäntuhatta työntekijää. Lisäksi yhtiö sai syksyllä neljän miljardin frangin pääomituksen. Osakeannin jälkeen Saudi-Arabian valtion pääomistama Saudi National Bank nousi sveitsiläispankin suuromistajaksi noin kymmenen prosentin omistusosuudella.

Credit Suissen toimitusjohtaja Ulrich Körner sanoi helmikuussa uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että ”vuosi 2023 tulee olemaan muutosten vuosi”. Hän sanoi uskovansa, että pankki palaa kannattavaksi ensi vuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita