Credit Suisse aikoo pyytää keskus­pankilta yli 50 miljardin euron hätä­rahoitusta – Näin kriisi eteni keskiviikkona

Ekonomisti Nouriel Roubini rinnasti Credit Suissen keskiviikkona kärjistyneet ongelmat finanssikriisin yhteydessä kaatuneeseen Lehman Brothersiin.

Sveitsiläisen Credit Suissen konttori Genevessä.

15.3. 21:12 | Päivitetty 16.3. 7:21

Sveitsiläispankki Credit Suissen ja muiden eurooppalaispankkien osakkeet laskivat keskiviikkona jyrkästi.

Rytinä alkoi sen jälkeen, kun pitkään kannattavuutensa kanssa painineen Credit Suissen suuromistaja Saudi National Bank kertoi, ettei se voi enää tarjota pankille lisää taloudellista tukea. Se aiheutti epävarmuutta pankkiosakkeisiin myös laajemmin.

Credit Suissen osake romahti 24,2 prosenttia osakkeen historian alhaisempaan hintaan. Aikaisemmin päivällä osake kävi pahimmillaan 31 prosentin syöksyssä.

Muista isoista eurooppalaispankeista esimerkiksi saksalaisen Deutsche Bankin osake laski 9,3 prosenttia ja ranskalaisen Société Généralen 12,2 prosenttia.

Helsingin pörssissä Nordea upposi 7,5 prosenttia 10,26 euroon.

Laajasti eurooppalaisia osakkeita kuvaava Euro Stoxx 600 -indeksi heikkeni 2,9 prosenttia ja Helsingin pörssin yleisindeksi 3,5 prosenttia. Keskiviikko oli Helsingissä tämän vuoden surkein pörssipäivä.

Myös Wall Street avautui Credit Suisse -huolien takia selvästi miinuksille. Credit Suissen aiheuttama myyntiaalto on jatkoa yhdysvaltalaisen Silicon Valley Bankin kaatumisen aiheuttamalle pankkimyllerrykselle.

Credit Suissen osakkeen syöksy loiveni illansuussa, kun se pyysi mediatietojen mukaan apua Sveitsin keskuspankilta. Talouslehti Financial Timesin (FT) lähteiden mukaan pankki pyysi keskuspankilta julkista tuen osoitusta sen jälkeen, kun Credit Suissen osake oli noin 30 prosentin syöksyssä.

FT:n lähteiden mukaan Credit Suisse pyysi vastaavaa tuen osoitusta myös Sveitsin finanssivalvoja Finmalta.

Keskiviikkoiltana myöhään Suomen aikaa Sveitsin keskuspankki ja finanssivalvoja Finma tiedottivat, että Sveitsin keskuspankki on valmis tarjoamaan taloudellista tukea Credit Suisselle. Tiedotteessa todettiin, että Credit Suisse kohtaa tiukat pääoma- ja maksuvalmiusvaatimukset, jotka asetetaan pankeille, jotka ovat tärkeitä laajemmalle rahoitusjärjestelmälle.

Esimerkiksi FT ja CNBC kertovat, että Credit Suisse voi lainata keskuspankilta vajaat 54 miljardia dollaria (noin 51 miljardia euroa).

Uutistoimisto Reuters kertoi, että Ranskan ja Sveitsin valtiovarainministerit aikoivat keskustella Credit Suissesta vielä keskiviikkona. Ranskan pääministeri Elisabeth Borne kuitenkin sanoi Ranskan parlamentissa, että Sveitsin viranomaisten täytyy ratkaista pankin ongelmat.

Amerikkalaislehti The Wall Street Journal puolestaan kertoi, että Euroopan keskuspankki oli keskiviikkona yhteydessä valvomiinsa pankkeihin niiden altistumisesta Credit Suissen ongelmille.

Sveitsin viranomaiset ovat kovan paineen alla reagoida jotenkin Credit Suissen ongelmiin.

Credit Suisse on maan toinen kansainvälisesti systeemisesti merkittävistä pankeista UBS-pankin ohella. Myös Nordea oli aikoinaan tällä listalla.

Listalla olevat pankit ovat käytännössä pankkeja, jotka ovat liian suuria kaatumaan. Niiden romahduksella olisi laajoja vaikutuksia rahoitusjärjestelmään maailmanlaajuisesti, koska ne ovat kytkeytyneitä toisiinsa rahoitusmarkkinoiden kautta.

Sveitsillä on pitkät perinteet, ja se on tunnettu pankeistaan. Maan viranomaisten olisi vaikea päästä Credit Suissea kaatumaan, koska se olisi kova kolaus maan maineelle pankkimaana.

Ekonomisti Nouriel Roubini rinnasti Twitterissä Credit Suissen ongelmat finanssikriisin yhteydessä kaatuneeseen amerikkalaiseen Lehman Brothersiin.

”Credit Suissen kriisi on eurooppalaisten ja globaalien markkinoiden 'Lehman-hetki'. Pankki on liian iso kaatumaan ja liian iso pelastettavaksi. Ei ole edes selvää, mitä pankin lukuisat realisoimattomat tappiot ovat”, Roubini kirjoitti.

Roubini on tunnettu pessimistisenä markkinakommentaattorina. Hän sai lempinimen "tuomion tohtori" ennustettuaan oikein vuoden 2008 finanssikriisin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita