Yhdysvaltain hallinto uhkaa kieltävänsä videosovellus Tiktokin käytön maassaan, jos se pysyy Kiinan omistuksessa.
Videosovelluksen omistaa tällä hetkellä kiinalaisyhtiö Bytedance, jota Yhdysvaltain hallinto on ennenkin kritisoinut tietojen kalastelusta ja turvallisuusriskeistä.
Talouslehti Wall Street Journalin (WSJ) mukaan Yhdysvallat painostaa nyt Kiinaa myymään osansa Tiktokin omistuksesta, tai muuten sovelluksen käyttö kielletään mahdollisesti koko maassa.
Yhdysvallat on jo kieltänyt Tiktokin käytön edustajainhuoneensa jäsenien ja työntekijöiden työpuhelimissa.
Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Tiktok vahvistaa olevansa tietoinen tilanteesta. Tiktokin johdon mukaan yrityskaupat eivät muuttaisi käyttäjien tietojen liikkumista ja niihin pääsyä.
Yhdysvallat on huolissaan siitä, että tietoja päätyy Kiinan hallituksen käsiin. WSJ:n mukaan Yhdysvaltain ulkomaalaisten investointien komitea suosittelee yksimielisesti, että Kiina luopuisi Tiktokin omistuksesta.
Tiktok-boikottia uhattiin jo presidentti Donald Trumpin aikana vuonna 2020. Tiktok sanonut pyrkivänsä luovuttamaan yhdysvaltalaisten käyttäjien tiedot Yhdysvalloille.
Tiktokin toimitusjohtaja Shou Zi Chew saapuu Yhdysvaltain kongressiin puhumaan aiheesta ensi viikolla.
Britannia ilmoitti torstaina Tiktok-kiellosta valtion työntekijöiden työpuhelimissa, kertoo muun muassa Reuters.
Britannian kansallinen kyberturvallisuuskeskus on tutkinut asiaa.
Tiktokin käyttö on kielletty jo aiemmin Yhdysvaltojen, Kanadan ja EU:n komission virkahenkilöiden työpuhelimissa. Tanskassa parlamentti eli Tanskan kansankäräjät on pyytänyt jäseniään poistamaan laitteiltansa Tiktokin ”vakoiluriskin takia”.