OP: Talo­yhtiöiden hoito­vastikkeet nousussa – HS:n laskuri näyttää, miten muutos näkyy menoissasi

Hoitovastikkeet nousevat alimmillaan 50 senttiä neliömetriltä, arvioi OP-ryhmä.

Monessa kevään yhtiökokouksessa käsitellään vastikkeiden ja korkojen nousua.

16.3. 12:39

Hintojen ja korkojen nousu aiheuttaa keskimäärin noin 8–10 prosentin nousun hoitovastikkeisiin, kertoo Suomen suurin asuntolainoittaja OP-ryhmä.

”Alimmillaan hoitovastikkeiden korotuspaine on 50 senttiä per neliömetri”, sanoo OP-ryhmän pk-yritysasiakkaista vastaava johtaja Heikki Peltola tiedotteessa.

Moni taloyhtiö on viimeistään kevään yhtiökokouksessaan tekemässä päätöksiä vastikkeiden nostosta, OP kertoo.

”Oikeastaan kaikki taloyhtiöt ovat siinä tilanteessa, että kustannusten ja korkojen nousun vuoksi täytyy nostaa tai on jo nostettu vastiketta”, Peltola sanoo.

Vaikka osakkaat kantavat perustellusti huolta oman talouden kantokyvystä, täytyy Peltolan mukaan pitää mielessä myös taloyhtiön maksukyky pidemmällä aikavälillä. Toisin sanoen vastikkeiden nousemista on vaikea estää, jos kustannukset nousevat.

”Jos taloyhtiön maksukyky heikentyy, sillä on isoja vaikutuksia muun muassa lainan saamiseen ja tulevien korjausten tekemiseen.”

Hoitovastikkeiden lisäksi osakkaiden taloutta kiristävät myös korkojen nousun myötä kasvavat rahoitusvastikkeet, joilla maksetaan taloyhtiölainaosuuksia pois.

Suurin osa taloyhtiölainoista on vaihtuvakorkoisia. Korkojen nousu ei siis vaikuta osakkaan maksamaan rahoitusvastikkeeseen vain siinä tapauksessa, että oma taloyhtiölainaosuus on maksettu pois.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita