Asuntolainojen korkoihin jälleen todella raju päiväsyöksy – näin muutos näkyy menoissasi

Pankkialan epävarmuus heiluttelee nyt markkinakorkoja historiallisesti. Vuoden euribor laski nyt samalle tasolle kuin missä se oli tammikuun lopussa.

Pankkialan epävarmuus heijastuu myös korkomarkkinoille.

16.3. 12:52 | Päivitetty 16.3. 15:33

Suomen yleisin asuntolainojen viitekorko eli 12 kuukauden euribor oli taas torstaina laskussa. Vuoden euriborissa tapahtui historian toiseksi suurin päiväliike, kun se rojahti 3,359 prosenttiin.

Markkinakorot ovat heiluneet viime päivinä erityisen voimakkaasti pankkialan epävarmuuden vuoksi. Keskiviikkona vuoden euribor oli 3,662 prosentissa, kun tiistaina se oli romahtanut 3,509 prosenttiin. Tiistain liike oli euriborien vuodesta 1998 alkaneen historian kovin päiväpudotus.

Vielä viime viikolla odotuksena oli, että vuoden euribor ylittäisi neljän prosentin rajapyykin nopeastikin. Odotukset muuttuivat sen myötä, kun kalifornialainen Silicon Valley Bank (SVB) kaatui viikonloppuna ja Credit Suissen ongelmat kärjistyivät osakeluisuksi keskiviikkona.

Epävarmuus on herättänyt kysymyksiä siitä, voivatko keskuspankit jatkaa rahapolitiikan kiristämistä ja korkojen nostoa aiemmin odotetulla tavalla. Pankkien ongelmien taustalla nähdään olevan muun muassa rahapolitiikan poikkeuksellisen nopea kiristyminen eli korkojen vauhdikas nousu.

Torstain laskusta ei pidä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich toteaa Twitterissä, että ”huomenna on näillä näkymin taas nousupäivän vuoro”.

Jos rahoitus- ja sijoitusmarkkinoilla katsotaan, että pankkien ongelmat eivät ole leviämässä ja Credit Suissen tilanne saadaan hallintaan nopeasti, on todennäköistä, että keskuspankkien katse siirtyy taas kiinteämmin inflaation hillitsemiseen, mikä on niiden päätehtävä.

Keskuspankkien on kuitenkin myös pidettävä mielessä rahapolitiikan uskottavuus, ja se horjuu, jos pankeilla on isoja ongelmia.

Euroopan keskuspankki (EKP) kertoi torstaina nostavansa ohjauskorkojaan 0,50 prosenttiyksikköä markkinoiden epävakaudesta huolimatta.

Rahapolitiikasta päättävä neuvosto perustelee päätöstä nopealla inflaatiovauhdilla.

”Neuvosto on perillä markkinoiden jännittyneestä tilanteesta ja ryhtyy tarvittaessa toimiin varmistaakseen hinta- ja rahoitusvakauden euroalueella. Euroalueen pankit ovat vakavaraisia ja kykenevät hyvin selviytymään maksutarpeistaan”, EKP:n neuvosto linjasi.

Lue lisää: EKP jatkaa rahapolitiikan merkittävää kiristämistä – ohjaus­korkoja nostetaan 0,5 prosenttiyksikköä

Lue lisää: Asuntolainojen korot heiluvat nyt poikkeuksellisen rajusti – viikon ero korontarkistuksessa on voinut tuoda tonnin säästön

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita