Pankkikaaos, kireämpää raha­politiikkaa ja hidastuva inflaatio – HS kertaa viikon tärkeimmät talousuutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talousuutiset.

Pankkien vakaus on huolettanut Silicon Valley Bankin romahtamisen jälkeen. Esimerkiksi New Yorkin pörssissä työskentelevien oli torstaina reagoitava markkinoiden hermoiluun.

17.3. 14:17

Pankkisektorilla synkkä viikko

Kalifornialaisen Silicon Valley Bankin (SVB) kaatuminen on ollut yksi Yhdysvaltain historian suurimmista pankkiromahduksista.

Yhdysvaltain keskuspankki tiedotti varhain maanantaina Suomen aikaa aloittavansa 25 miljardin dollarin hätärahoituksen. Tarkoituksena oli turvata pankkijärjestelmän toiminta muun muassa SVB:n kaatumisen aiheuttaman epävarmuuden keskellä.

Viime viikon keskiviikkona SVB oli ilmoittanut, että se oli myynyt omistamiaan arvopapereita noin 21 miljardin dollarin edestä ja tehnyt myynnissä verojen jälkeen noin 1,8 miljardin dollarin tappion. Myydyt arvopaperit käsittivät käytännössä koko pankin myytävissä olevien arvopapereiden salkun.

SVB kertoi järjestävänsä nopealla aikataululla 2,25 miljardin dollarin osakeannin pääomansa vahvistamiseksi.

Piilaakson teknologiakuplassa yhtiöt johtajineen huolestuivat luottopankkinsa tilanteesta. Teknologiayrittäjien paniikki johti talletuspakoon. Talletuspako kaataa käytännössä minkä tahansa pankin. Kun suuri joukko tallettajia päättää nostaa rahansa yhtä aikaa, pankki ei pysty realisoimaan pitkäaikaisia lainojaan tai sijoituksiaan riittävän nopeasti.

Viime viikon perjantaina kaupankäynti SVB:n osakkeilla keskeytettiin ennen osakemarkkinoiden avautumista, ja lopulta Kalifornian rahoitusvalvontaviranomaiset kertoivat ottaneensa pankin haltuunsa.

SVB:n kaatuminen nostatti markkinoilla huolen koko pankkisektorista, ja se näkyi koko viikon epävarmuutena.

Yksi syy markkinoiden hermoiluun on ollut, että SVB ei ole ainoa ongelmiin ajautunut tunnettu yhdysvaltalaispankki. Myös muun muassa kryptomarkkinan johtaviin pankkeihin kuulunut Silvergate oli kertonut lopettavansa toimintansa.

Suurpankit tallettavat 30 miljardia dollaria First Republic Bankiin

Vaikeuksissa oleva First Republic Bank saa 30 miljardin Yhdysvaltain dollarin (noin 28 miljardia euroa) suuruisen talletuksen maan suurpankeilta.

Pankit kertoivat talletuksesta torstaina yhteisessä tiedotteessaan, uutisoivat Reuters ja AFP. Myös Yhdysvaltojen rahoitusviranomaiset kertovat asiasta tiedotteessaan. Talletus on osa First Republic Bankin pelastuspakettia.

Pelastuspaketissa on mukana kaikkiaan yksitoista amerikkalaispankkia, muun muassa JP Morgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs ja Morgan Stanley.

Euroopassa Credit Suisse totesi tarvitsevansa hätärahoitusta

Credit Suissen ja muiden eurooppalaispankkien osakkeet laskivat keskiviikkona jyrkästi.

Rytinä alkoi sen jälkeen, kun pitkään kannattavuutensa kanssa painineen Credit Suissen suuromistaja Saudi National Bank kertoi, ettei se voi enää tarjota pankille lisää taloudellista tukea. Se aiheutti epävarmuutta pankkiosakkeisiin myös laajemmin.

Credit Suissen osakkeen syöksy loiveni keskiviikkona illansuussa, kun se pyysi mediatietojen mukaan apua Sveitsin keskuspankilta. Talouslehti Financial Timesin (FT) lähteiden mukaan pankki pyysi keskuspankilta julkista tuen osoitusta sen jälkeen, kun Credit Suissen osake oli noin 30 prosentin syöksyssä.

FT:n lähteiden mukaan Credit Suisse pyysi vastaavaa tuen osoitusta myös Sveitsin finanssivalvoja Finmalta.

Keskiviikkoiltana myöhään Suomen aikaa Sveitsin keskuspankki ja finanssivalvoja Finma tiedottivat, että Sveitsin keskuspankki on valmis tarjoamaan taloudellista tukea Credit Suisselle.

Osakkeiden hinnat olivat torstaihin mennessä elpyneet huomattavasti Credit Suissen kerrottua aikomuksistaan hankkia yli 50 miljardin euron hätärahoitus keskuspankilta.

EKP ei antanut vihjeitä tulevista koronnostoista

Euroopan keskuspankki (EKP) on varpaillaan rahoitusmarkkinoiden epävakauden takia. Se ei antanut torstaina mitään vihjettä seuraavista koronnostoista.

Ratkaisu on siinä mielessä ymmärrettävä, että kukaan ei vielä tiedä, kuinka suureksi pankkijärjestelmää ravisteleva vastatuuli mahdollisesti yltyy.

Vihjauksista pidättäytyminen vahvistaa keskuspankin korostamaa linjaa, jonka mukaan päätökset tehdään aina uusimpien käytettävissä olevien tietojen perusteella.

Torstaina keskuspankki pysyi valitsemallaan tiellä, kun se päätti kiristää rahapolitiikkaa 0,50 prosenttiyksikköä. Päätös vastasi helmikuussa ilmoitettua suunnitelmaa.

Inflaation hidastuminen jatkui Yhdysvalloissa

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio hidastui Yhdysvalloissa helmikuussa. Työministeriön tiistaina julkaiseman kuluttajahintaindeksin mukaan inflaatiovauhti oli helmikuussa 6,0 prosenttia, kun se tammikuussa oli 6,4 prosenttia.

Yhdysvaltojen keskuspankki on pyrkinyt hidastamaan inflaatiota rahapolitiikkaa kiristämällä. Pankkijärjestelmän epävakauden takia on mahdollista, että keskuspankki ei nosta ohjauskorkoaan ensi viikolla.

Epävakauden syynä on talletuspako Silicon Valley Bankista, mikä aiheutti pankin kaatumisen.

Suomen Pankki: Inflaatio hidastuu ensi vuonna alle kahteen prosenttiin

Suomen talous vajosi viime syksynä energiakriisin takia taantumaan, josta on kuitenkin keskuspankin uuden ennusteen mukaan tulossa näillä näkymin lyhyt ja lievä. Poikkeuksellisen nopean inflaation ja voimakkaasti nousseiden korkojen vaikutukset välittyvät talouteen viipeellä.

Suomen Pankki ennustaa talouden supistuvan tänä vuonna 0,2 prosenttia. Tämän jälkeen talous kasvaa 0,9 prosenttia ensi vuonna ja 1,5 prosenttia vuonna 2025.

Maailmankauppa ja Suomen vientimarkkinat elpyvät vaiheittain energiakriisin, nopean inflaation ja korkojen nousun aiheuttamasta notkahduksesta, mikä vahvistaa talouskasvun elpymistä kotimaassa.

Kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden ”turbulenssi” kuitenkin lisää epävarmuutta ja voi johtaa ennustettua heikompaan talouskasvuun Suomessa, keskuspankki arvioi.

Ennusteen mukaan inflaatio hidastuu tänä vuonna 4,6 prosenttiin ja ensi vuonna 1,6 prosenttiin. Viime vuonna kuluttajahinnat kallistuivat 7,2 prosenttia.

Meta aikoo leikata 10 000 työpaikkaa

Sosiaalisen median palvelun Facebookin omistava Meta on kertonut työntekijöilleen mittavista irtisanomisista.

Toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi työntekijöille lähettämässään sähköpostissa, että Meta on leikkaamassa 10 000 työpaikkaa seuraavien kuukausien aikana. Zuckerbergin mukaan irtisanomiset kohdistuvat keskijohtoon.

Nyt ilmoitettujen vähennysten lisäksi Meta jättää täyttämättä noin 5 000 avoinna olevaa työpaikkaa. Zuckerberg kutsui helmikuussa yhtiön tulosjulkistuksen yhteydessä kuluvaa vuotta ”tehokkuuden vuodeksi”.

Facebookin lisäksi Meta omistaa kuvapalvelu Instagramin ja pikaviestipalvelu Whatsappin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita