Kiinteän määräaikaisen sähkö­sopimuksen hinta painui alle 10 sentin

Määräaikaisen kahden vuoden sähkösopimuksen saa alle 11 sentin hintaan, lyhyempiä sopimuksia vieläkin halvemmalla. Sähköfutuurien heinäkuun hinta alitti jo neljän sentin rajan.

Sähkön odotetaan olevalla kesällä taas hyvin edullista.

17.3. 16:55 | Päivitetty 18.3. 14:47

Sähkömarkkinoilla näyttää taas hyvältä. Olkiluodon ydinvoimalan kolmos­reaktori käynnistyi pitkän korjaus- ja huoltotauon jälkeen varhain keskiviikko­aamuna.

Perjantaina voimala oli pyörinyt noin kaksi vuorokautta täydellä teholla ja häiriöittä. Voimalassa on vielä kuukauden verran menossa koekäyttö­vaihe, mutta käytännössä sen pitäisi käydä melkein koko ajan täydellä teholla koekäytönkin ajan.

Myös maakaasun hinta on pysynyt edullisena verrattuna syksyn hintoihin. Maakaasun TTF-futuurin hinta oli perjantaina noin 44 euroa mega­watti­tunnilta.

Muun muassa nämä tekijät ovat vaikuttaneet siihen, että sähkön futuuri­hinnat ovat taas viime päivinä ja viikkoina laskeneet. Futuurit kertovat, mihin hintaan sähköä myyvät ja ostavat yhtiöt ovat valmiita tekemään kauppaa tiettynä tulevaisuuden ajankohtana toimitettavasta sähköstä.

Heinäkuun veroton futuurihinta putosi kuluneella viikolla jo alle 40 euron mega­watti­tunnilta, mikä vastaa alle neljää senttiä kilo­watti­tunnilta. Kesäkuunkin hinta oli alle viisi senttiä.

Normaalilla 24 prosentin sähkön arvonlisäverolla kesäkuun hinta olisi noin 5,6 senttiä ja heinäkuun hinta noin 4,8 senttiä kilowatti­tunnilta.

Ensi talvenkin futuurihinnat ovat taas laskeneet. Helmikuun alussa ne alkoivat taas hiukan kohota, mutta nyt on palattu takaisin tammikuun lopun tasolle. Kuluva talvi alkaa olla ohi, joten epävarmuudet esimerkiksi Keski-Euroopan maakaasu­varastojen suhteen ovat väistyneet.

Uuden sähkösopimuksen ottamista pohtivien kannattaa vertailla hintoja Energia­viraston ylläpitämässä vertailupalvelussa. Myös kaupallisia vertailu­palveluja on, mutta niissä ei välttämättä ole mukana kaikkia yhtiöitä.

Sopimuksissa kannattaa kiinnittää huomiota myös kiinteisiin kuukausi­maksuihin sekä sopimuksen muihin ehtoihin.

Määräaikaiset sähkösopimukset hinnoitellaan futuuri­hintojen mukaan. Perjantaina halvin kahden vuoden määräaikainen sopimus maksoi alle 11 senttiä kilowatti­tunnilta.

Halvimman toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta oli noin kymmenen senttiä.

Myös halvimman määräaikaisen kiinteä­hintaisen sähkösopimuksen sai Energiaviraston ylläpitämän vertailu­palvelun mukaan perjantaina jo alle 10 sentillä. Vihreä Älyenergia myi sähkö­energiaa 9,89 sentillä kilowatti­tunnilta. Sopimus oli tosin voimassa vain kolme kuukautta. Sen jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana pörssisähkö­sopimuksena, johon kuuluu 1,49 sentin kilowatti­tunti­kohtainen marginaali.

Pörssisähkösopimuksissa kannattaa tutkia huolella niin sanotun spot-hinnan päälle perittävän marginaalin suuruutta. Edullisimmillaan yhtiöt perivät pörssisähkön päälle noin 0,3–0,4 sentin marginaalia.

Myös Keravan Energia myi perjantaina puolen vuoden kiinteää määräaikaista sähkösopimusta alle kymmenellä sentillä kilowatti­tunnilta.

Pörssisähkökin on ainakin perjantaina ja lauantaina hyvin halpaa. Perjantain veroton keskihinta on 3,6 senttiä kilowatti­tunnilta. Lauantaina hinta laskee vain 2,2 senttiin. Lauantaina tuulivoimaloiden odotetaan tuottavan paljon sähköä, mikä laskee hintaa.

Toistaiseksi voimassa olevan tai pörssisähkö­sopimuksen voi irtisanoa aina kahden viikon irtisanomisajalla. Määräaikainen sopimus sen sijaan sitoo sekä myyjää että ostajaa koko sopimusajan.

Oikaisu 18.3. kello 14.45: Uutisessa kerrottiin ensin virheellisesti, että Vihreä Älyenergia -sähköyhtiön Väen vaivaton -sopimus muuttuisi huhtikuun jälkeen pörssisähkösopimukseksi, jonka marginaali olisi kymmenkertainen verrattuna useiden muiden yhtiöiden perimiin marginaaleihin. Sopimuksessa sähkön hinta lasketaan kuitenkin huhtikuun jälkeen sähköpörssin kuukauden keskihinnasta, johon lisätään 3,42 sentin marginaali kilowattitunnilta. Sopimusta ja sen hintaan sisältyvää marginaalia ei näin voi verrata pörssisähkösopimuksiin, joissa sähkön hinta määräytyy tunneittain. Kyseinen kohta on poistettu uutisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita