Suomen Pankki: Inflaatio hidastuu ensi vuonna alle kahteen prosenttiin

Taantuma on todennäköisesti lyhyt ja lievä, mutta rahoitusmarkkinoiden epävakauden seuraukset saattavat olla arvaamattomat.

Suomen Pankin ennustepäällikön Meri Obstbaumin mukaan talous on toistaiseksi pitänyt pintansa vaikeuksista huolimatta.

17.3. 11:02 | Päivitetty 17.3. 11:29

Suomen talous vajosi viime syksynä energiakriisin takia taantumaan, josta on kuitenkin keskuspankin uuden ennusteen mukaan tulossa näillä näkymin lyhyt ja lievä. Poikkeuksellisen nopean inflaation ja voimakkaasti nousseiden korkojen vaikutukset välittyvät talouteen viipeellä.

Suomen Pankki ennustaa talouden supistuvan tänä vuonna 0,2 prosenttia. Tämän jälkeen talous kasvaa 0,9 prosenttia ensi vuonna ja 1,5 prosenttia vuonna 2025.

Arvio talouden kehittymisestä tänä vuonna on muuttunut aavistuksen valoisammaksi. Edellisessä ennusteessaan joulukuussa Suomen Pankki ennusti ennusti talouden supistuvan tänä vuonna 0,5 prosenttia.

Maailmankauppa ja Suomen vientimarkkinat elpyvät vaiheittain energiakriisin, nopean inflaation ja korkojen nousun aiheuttamasta notkahduksesta, mikä vahvistaa talouskasvun elpymistä kotimaassa.

Kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden ”turbulenssi” kuitenkin lisää epävarmuutta ja voi johtaa ennustettua heikompaan talouskasvuun Suomessa, keskuspankki arvioi.

”Suomen talous on toistaiseksi pitänyt pintansa vaikeuksista huolimatta, mutta kaikkia nopean inflaation ja korkojen nousun vaikutuksia ei ole vielä nähty. Lisäksi kansainvälisen talouden riskit ovat aivan viime aikoina jälleen kasvaneet”, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

Ennusteen mukaan inflaatio hidastuu tänä vuonna 4,6 prosenttiin ja ensi vuonna 1,6 prosenttiin. Viime vuonna kuluttajahinnat kallistuivat 7,2 prosenttia.

Inflaatiota hillitsevät energian halpeneminen ja Euroopan keskuspankin rahapolitiikan voimakas kiristyminen. Ajan mittaan myös kulutuspalveluiden ja kulutustavaroiden kallistuminen hidastuu.

Suhdanteen heikkeneminen pysäyttää ennusteen mukaan työmarkkinoiden suotuisan kehityksen. Talouskasvun seisahtuminen jää kuitenkin niin lyhytkestoiseksi, että työllisyys säilyy hyvänä myös lähivuosina.

Ennusteen suurimmat riskit liittyvät rahoitusoloihin, energiamarkkinoihin ja nopean inflaation pitkittymiseen. Ne voivat toteutuessaan johtaa talouden ennakoitua heikompaan kehittymiseen.

Euroopan keskuspankki (EKP) arvioi torstaina, että euroalueella inflaatio hidastuu 5,3 prosenttiin tänä vuonna, 2,9 prosenttiin ensi vuonna ja 2,1 prosenttiin vuonna 2025. Viime vuonna inflaatio euroalueella oli 8,4 prosenttia.

Euroalueen talouden EKP ennustaa kasvavan 1,0 prosenttia tänä vuonna, 1,6 ensi vuonna ja 1,6 prosenttia vuonna 2025.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita