Pääomasijoittaja Jyri Engeström kertoo, miten SVB:n kaatuminen koettiin Piilaaksossa

Silicon Valley Bank kaatui sijoittajien talletuspaon seurauksena. Pankki on rahoittanut kalifornialaisia teknologia­­yrityksiä.

Pääomasijoittaja ja yrittäjä Jyri Engeström. Kuva on vuodelta 2017.

17.3. 17:43

”Aika lailla šokissa on eletty.”

Näin Piilaaksossa asuva pääomasijoittaja ja yrittäjä Jyri Engeström kuvaili tunnelmiaan perjantaina, kun kalifornialaisen Silicon Valley Bankin (SVB) romahtamisesta oli kulunut tasan viikko.

Pankki kaatui sijoittajien talletuspaon seurauksena. SVB on rahoittanut kalifornialaisia teknologia­yrityksiä.

Viestejä SVB:n ahdingosta oli alkanut tulla chat-ryhmissä jo viime viikon keskiviikkona.

Engeström ei alkuun osannut olla tilanteesta kovin huolissaan. Perjantaihin mennessä tilanne oli kuitenkin muuttunut: viranomaiset olivat ottaneet SVB:n haltuunsa.

”Yrityksillämme oli talletuksia SVB:ssä, emmekä tienneet, olimmeko menettäneet kaiken”, Engeström kuvaili.

Piilaakson viikonlopusta tuli täysin erilainen kuin aiemmin, eikä Engeströmkään ollut kokenut moista ennen, vaikka hänen omat säästönsä eivät olleet SVB:ssä.

Hän oli ehtinyt tulla perheineen Eurooppaan hiihtolomalle mutta piti tiiviisti yhteyttä ystäväpiiriinsä. Moni oli peloissaan.

Engeströmin mukaan yritykset laativat viikonlopun epätietoisuudessa ja hädän keskellä irtisanomis­suunnitelmia. Yksittäiset ihmiset tekivät henkilökohtaista tilannearviota esimerkiksi siitä, pitäisikö heidän myydä omaisuuttaan tai muuttaa pienempään asuntoon.

”On selvää, että tilanteessa, jossa sekä omat että yrityksen rahat ovat mahdollisesti kadonneet, yöunet menevät ja ihmiset kokevat jonkinlaisen eksistentiaalisen kriisin. Mietin itsekin, miten tilanteesta voisi selvitä”, hän sanoi.

Jotkut ehtivät tehdä viikonlopun aikana suuriakin ratkaisuja. Engeström kertoo ymmärtävänsä heitä.

”Yhden viikonlopun aikana ehtii yllättävän paljon. Monella on ollut ikään kuin jonkinlainen maailmanlopun suunnitelma. Siinä tilanteessa ei oikein voi tehdä muuta kuin maata sängyssä yöllä ja rutistaa aviopuolisoaan tiukasti”, Engeström kertoi.

Maanantaina yhdysvaltalais­viranomaiset kertoivat, että kaikki SVB:n asiakkaat turvataan. Tieto aiheutti riemua, totta kai.

Piilaaksossa on viikon aikana menty tunteiden ääripäästä toiseen, menettämisen pelosta miltei selviytymisen tunteeseen asti. Vielä sinne ei ole päästy, Engeström kertoo, sillä tilanne on yhä epäselvä.

SVB on nyt myynnissä, ja sen tulevaisuus on täysin avoin. Engeström uskoo, että pankki jatkaa toimintaansa osana jotakin toista pankkia.

Hän ei usko, että teknologiasektori välttyy vastaavilta tilanteilta jatkossakaan.

Sen sijaan hän arvioi, että viranomaiset kiristävät pankkien sääntelyä sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, jotta pankit voivat jatkossa ottaa pienempiä riskejä vastaavan­kaltaisia tilanteita ajatellen.

Hän uskoo, että käteistä aletaan lisäksi hajauttaa jatkossa useampiin pankkeihin yhden sijaan.

”Pidän käteisen hajauttamista terveenä, mutta se voi vaikuttaa teknologia­sektoriin niin, että sijoittajat alkavat epäröidä.”

Engeströmin mukaan tilanne on pitkälti pääoma­sijoittajien itsensä aiheuttama. Se, miten nopeasti kaikki tapahtui – tunneissa tai jopa sekunneissa – on tullut kaikille yllätyksenä.

”Tämä on ollut ehkä maailmanhistorian nopein bank run.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita