FT: Sveitsi valmistelee hätä­keinoja vauhdittaakseen UBS:n Credit Suisse -kauppaa

Financial Timesin lähteen mukaan Sveitsin keskuspankki haluaa, että lainanantajat sopivat ratkaisusta ennen kuin markkinat avautuvat maanantaina.

Financial Timesin lähteiden mukaan Sveitsin keskuspankki ja finanssivalvoja Finma järjestävät neuvotteluja, jotta luottamusta maan pankkisektoriin saataisiin vahvistettua. Sveitsin lippu kuvattuna Credit Suissen konttorin edustalla Bernissä marraskuussa 2022.

18.3. 8:41 | Päivitetty 18.3. 23:46

Sveitsissä valmistaudutaan sveitsiläisten UBS- ja Credit Suisse -pankkien välisen kaupan nopeutettuun läpivientiin, talouslehti Financial Times uutisoi lauantaina.

FT:n tiedot perustuvat nimettöminä pysytteleviin lähteisiin. Perjantaina Financial Times (FT) kertoi, että suurpankki UBS neuvottelee kriisiin joutuneen Credit Suissen ostamisesta joko kokonaan tai osittain.

Tavallisesti UBS:n pitäisi antaa osakkeenomistajille kuusi viikkoa aikaa konsultoida yrityskauppaa, mutta FT:n lähteiden mukaan UBS pyrkii tekemään tässä tapauksesta poikkeuksen ja tekemään kaupat mahdollisimman pian.

Credit Suisse ja UBS kieltäytyivät kommentoimasta asiaa FT:lle samoin kuin Sveitsin Yhdysvaltain ja Britannian keskuspankit.

Myös sveitsiläislehti Neue Zürcher Zeitung kertoi lauantaina, että Sveitsin hallitus eli liittoneuvosto piti lauantai-iltana ylimääräisen kokouksen Credit Suisseen liittyen.

Uutistoimisto Bloombergin lähteiden mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat ryhtyneet yhdessä sveitsiläisten osapuolten kanssa edistämään UBS:n ostoaikeita. Ilmoitus syntyneestä sopimuksesta voi tulla jo tänä viikonloppuna, Bloomberg kertoi lauantaina.

Yhdysvaltain valtio­varain­ministeriö ei heti kommentoinut asiaa uutistoimisto Reutersille.

FT:n lähteiden mukaan Sveitsin keskuspankki (SNB) ja finanssivalvoja Finma neuvottelevat vahvistaakseen luottamusta maan pankkisektoriin.

SNB ja Finma kertoivat yhdysvaltalaisille ja brittiläisille kollegoilleen, että ensisijainen suunnitelma Credit Suissen luottamuskriisin pysäyttämiseksi olisi yhdistää se UBS:ään, eräs lähde kertoi FT:lle.

Erään lähteen mukaan Sveitsin keskuspankki haluaa, että lainanantajat sopivat ratkaisusta ennen kuin markkinat avautuvat maanantaina. Sopimuksesta ei ole kuitenkaan takuuta, lähde jatkoi.

Lauantaina FT kertoi myös nimettömiin lähteisiin viitaten, että yhdysvaltalainen varainhoitoyhtiö Blackrock olisi valmistelemassa kilpailevaa tarjousta Credit Suissesta.

FT:n mukaan Blackrock olisi ollut asiasta yhteydessä Credit Suisseen. Blackrock saattaa tehdä tarjouksen vain osasta pankin liiketoimintaa, FT kirjoittaa.

Blackrockin edustaja kuitenkin totesi uutistoimisto Reutersille, ettei yhtiö ole aikeissa ostaa Credit Suissea kokonaan eikä osittain.

Bloombergin mukaan BlackRockin varapuhemies ja entinen Sveitsin keskuspankin pääjohtaja Philipp Hildebrand olisi keskusteluissa mukana. BlackRockin edustaja Ryan O'Keeffe sanoo, että Hildebrandilla ei kuitenkaan ole ”virallista” roolia keskusteluissa.

Ongelmiin ajautuneen sveitsiläisen jättipankin Credit Suissen osake oli perjantaina jälleen tuntuvassa laskussa.

Reilun viikon kestänyt pankkikaaos on kaatanut kolme yhdysvaltalaispankkia ja ajanut Credit Suissen akuuttiin hätään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita