UBS ostaa vaikeuksiin ajautuneen kilpailijansa Credit Suissen kolmella miljardilla eurolla

Sveitsin keskuspankki tarjoaa UBS:lle ”merkittävää” likviditeettilainaa oston toteutumiseksi.

Sveitsiläispankin ensimmäinen ostotarjous oli Credit Suissen mielestä liian alhainen, uutistoimisto Bloomberg kertoi.

19.3. 11:37 | Päivitetty 19.3. 22:17

Sveitsiläispankki UBS ostaa vaikeuksiin ajautuneen kilpailijansa, Sveitsin toiseksi suurimman pankin Credit Suissen.

UBS:n mukaan kauppahinta on noin kolme miljardia Sveitsin frangia eli noin kolme miljardia euroa. Näin ollen UBS korotti alkuperäistä ostotarjoustaan kolminkertaisesti siitä, mitä se lehtitietojen mukaan oli alun perin.

Hinta on varsin matala sveitsiläispankin markkina-arvoon nähden. Credit Suissen markkina-arvo oli tietopalvelu Refinitivin mukaan perjantain päätteeksi noin 7,5 miljardia euroa.

Credit Suissen sijoittajille lähettämässä kirjeessä kriisipankki kertoo, että kaupan yhteydessä sen riskipitoisina pidettyjen velkakirjojen arvoksi kirjataan pyöreät nolla euroa. Tämä on merkittävä toimenpide, sillä ennen kauppaa kyseisten velkakirjojen arvo oli yli 16 miljardia euroa.

Credit Suissen hallituksen puheenjohtaja Axel Lehmann luonnehti sijoittajille lähetetyssä tiedotteessa lopputulosta parhaaksi mahdolliseksi ottaen huomioon "poikkeukselliset ja ennennäkemättömät olosuhteet".

"Tämä on ollut Credit Suisselle äärimmäisen haastavaa aikaa", Lehman kirjoittaa.

"Meidät pakotettiin tänään ratkaisuun, joka tuottaisi kestävän lopputuloksen."

Sveitsin finanssivalvoja Finma on hyväksynyt kaupan. Sveitsin keskuspankki SNB ilmoitti sunnuntaina tarjoavansa UBS:lle ”merkittävää” likviditeettilainaa, jotta osto toteutuu.

Sveitsin liittopresidentti Alain Berset kertoi sunnuntai-iltana maan hallituksen luottavan siihen, että yritysosto oli ”paras ratkaisu” luottamuksen palauttamiseen. Bersetin mukaan luottamus on viime kuukausina puuttunut rahoitusmarkkinoilta.

Kauppahinnasta liikkui aluksi erilaisia mediatietoja. Talouslehti Financial Timesin (FT) tietojen mukaan se olisi ollut yli kaksi miljardia Yhdysvaltain dollaria eli yli 1,86 miljardia euroa.

Lehden mukaan UBS tarjosi kilpailijastaan aluksi korkeintaan miljardi dollaria eli noin 930 miljoonaa euroa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Credit Suisse piti tarjousta liian alhaisena ja uskoi, että se vahingoittaisi pankin osakkeenomistajia ja työntekijöitä.

Yhtenä vaihtoehtona Credit Suissen pelastamiselle pidettiin myös pankin kansallistamista osittain tai kokonaan.

Aiemmin ennakoitiin, että pankin toimintojen yhdistäminen UBS:ään voisi johtaa jopa 10 000 työntekijän irtisanomiseen. Oston työllisyysvaikutuksia ei voi vielä tarkkaan arvioida.

Credit Suissen kriisiytyminen alkoi jo viime viikolla sen jälkeen, kun Kalifornian Piilaaksossa sijaitseva Silicon Valley Bank jouduttiin talletuspaon seurauksena ottamaan Yhdysvaltain keskuspankin haltuun.

Kaksi muutakin pienempää pankkia kaatui samalla Yhdysvalloissa. Maailman 30 suurimman pankin joukkoon kuuluva Credit Suisse on kuitenkin ensimmäinen kansainvälisesti merkittävä pankki, joka on ajautunut näin suuriin vaikeuksiin.

Credit Suissen osake oli keskiviikkona pahimmillaan jopa 30 prosentin laskussa. Pankki haki Sveitsin keskuspankilta yli 50 miljardin euron kokoisen hätälainan, mutta sekään ei riittänyt rauhoittamaan markkinoita kuin hetkeksi. Perjantaina yhtiön osake laski kahdeksan prosenttia.

Credit Suisse on kamppaillut jo pitkään ongelmissa, ja viime vuonna sen tappiot kasvoivat suuremmiksi sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

”Pankin konkurssi olisi aiheuttanut globaaleille rahoitusmarkkinoille korvaamatonta vahinkoa”, Sveitsin valtiovarainministeri Karin Keller-Sutter sanoi sunnuntai-iltana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita