Keskuspankit aloittavat yhteiset toimet markkinoiden rauhoittamiseksi

Valuutanvaihtojärjestelyyn osallistuu kuusi keskeistä keskuspankkia.

Valuutanvaihtojärjestelyistä ovat sopineet muun muassa Britannian, Euroopan, Japanin ja Yhdysvaltojen keskuspankit.

Kuusi vaikutusvaltaista keskuspankkia ilmoitti sunnuntaina ottavansa uusia keinoja käyttöön lievittääkseen rahoitusmarkkinoiden viime päivien jännitteitä.

Keskuspankit kertoivat lisäävänsä dollareiden saatavuutta valuuttamarkkinoilla tarjoamalla päivän mittaisia valuutanvaihto­sopimuksia tavanomaisten viikonmittaisten valuutanvaihto­sopimusten sijaan.

Valuutanvaihtojärjestelyistä ovat sopineet Britannian, Euroopan, Japanin, Kanadan, Sveitsin ja Yhdysvaltojen keskuspankit. Järjestelyillä keskuspankit pyrkivät turvaamaan rahoitus­markkinoiden toiminnan, jotta yritysten ja kotitalouksien rahoitus ei vaarantuisi.

Viime viikkoina rahoitusmarkkinoille on levittänyt paljon epävarmuutta isojen liikepankkien vaikeudet ja suoranaiset romahdukset Yhdysvalloissa ja Sveitsissä.

Kun rahoitusmarkkinoilla on häiriöitä, valuutta-alueen ulkopuolisilla liikepankeilla on yleensä vaikeuksia hankkia valuuttaa suoraan siitä vastaavalta ulkomaiselta keskuspankilta.

Jos liikepankkien kotimaisella keskuspankilla on valuutanvaihtojärjestely kyseisen ulkomaisen keskuspankin kanssa, liikepankit saavat rahoitusta keskuspankiltaan ilman, että sen tarvitsee käyttää omia valuuttavarantojaan.

Sveitsin liittoneuvosto, keskuspankki ja finanssivalvonta edesauttoivat viikonvaihteessa ratkaisua, jolla sveitsiläinen UBS ilmoitti sunnuntaina ostavansa kilpailijansa Credit Suissen kolmella miljardilla Sveitsin frangilla eli 3,015 miljardilla eurolla.

Liittoneuvosto tarjoaa UBS:lle ja Credit Suisselle 100 miljardin frangin eli 101 miljardin euron hätärahoituksen. Tämän lisäksi myös Sveitsin keskuspankki ilmoitti tarjoavansa 100 miljardin frangin euron hätärahoituksen, jonka liittoneuvosto takaa.

Huomattava epävakaus rahoitusmarkkinoilla alkoi jo runsas viikko sitten, jolloin yhdysvaltalainen Silicon Valley Bank romahti talletuspaon seurauksena.

Viime viikon alussa markkinoiden tulilinjalle joutui pitkään pahoissa vaikeuksissa ollut sveitsiläinen Credit Suisse. Sen suurin osakkeenomistaja ilmoitti olevansa haluton lisärahoitukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita