Viiden maa­kunta­kentän lento­liikenne jatkuu valtion tukemana ensi vuoden vappuun asti

Liikenne- ja viestintäviraston mukaan tavoitteena on, että tämän jälkeen lentoliikenne alueille jatkuu markkinaehtoisesti.

Valtio on tukenut reittilentoja Helsingistä Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan lentokentille. Kyltti Kemissä sijaitsevalle lentoasemalle kuvattuna kesäkuussa 2020.

| Päivitetty

Lentoliikenne viidellä maakuntakentällä jatkuu valtion tukemana 28. huhtikuuta 2024 asti, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto (Traficom).

Liikenne- ja viestintävirasto ja Finnair ovat tehneet sopimuksen lentojen jatkumisesta eduskunnan maaliskuun alussa myöntämän 17 miljoonan euron lisärahoituksen turvin.

Liikenne- ja viestintäviraston tiedotteessa kerrotaan, että koska kyseessä on optio, jatkuu palvelutaso pääasiassa nykyisellään. Sopimuskauden aikana lentoaikatauluihin voidaan tehdä jonkin verran muutoksia, jotta ne vastaisivat mahdollisimman hyvin alueiden lentotarpeisiin.

Valtio on tukenut reittilentoja Helsingistä Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan lentokentille korvaamaan koronapandemian seurauksena loppuneita markkinaehtoisia lentoyhteyksiä.

Finnair voitti viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutuksen viime syksynä. Tuoreessa tiedotteessaan Finnair kertoo, ettei se ole palaamassa reiteille kaupallisena toimijana, vaan jatkaa reittien ostoliikenneoperaattorina nyt sovitun kauden loppuun saakka.

Liikenne- ja viestintäviraston mukaan tavoitteena on, että valtion tukeman kauden jälkeen lentoliikenne alueille jatkuu markkinaehtoisesti. Johtaja Pipsa Eklund Liikenne- ja viestintävirastosta kertoo, että lentoliikenne voisi jatkua jonkin muun lentoyhtiön kuin Finnairin toimesta.

”Periaatteessa mikä taho tahansa, joka täyttää kaikki ilmailun perusedellytykset, voisi niitä reittejä lähteä operoimaan.”

Eklundin mukaan maakunnat tekevät parhaillaan kartoituksia mahdollisen liikennöijän löytämiseksi.

”Katsotaan, löytyykö mielenkiintoa. Tähän mennessä on kilpailutettu niin lyhyitä pätkiä, että se ei ole tuonut sellaista pidemmän ajan näkyvyyttä, mikä olisi tavoite.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita