Kieltä ymmärtävä tekoäly auttaa nyt patentoimisessa

Suomalainen ohjelmistoyhtiö IPRally keräsi 10 miljoonan euron rahoituksen.

IPRallyn toimitusjohtaja Sakari Arvela työskenteli patenttiasiamiehenä ennen oman alan yrityksen perustamista.

Yhä kehittyneemmät kieltä ymmärtävät tekoälyn algoritmit muuttavat nyt lähes jokaista alaa ja se synnyttää myös uusia yrityksiä.

Yksi iso sovellusalue on valtavien kansainvälisten datamassojen seulominen niin, että niistä löydetään tehokkaammin oikeaa tietoa.

Esimerkiksi patenttien määrä on kasvanut viime vuosina, mutta niiden luokittelu ja etsiminen on ollut edelleen pitkälti käsityötä vaativa tehtävä. Onko tällainen keksintö jo olemassa – tai mitä kilpailijamme ovat viime aikoina maailmalla patentoineet?

Suomalainen IPRally kehittää tekoälyä hyödyntävää sovellusta patenttien hakuun ja luokitteluun. Nyt yhtiö keräsi kymmenen miljoonan euron rahoituksen tukemaan kansainvälistä kasvuaan.

Näin isot startup-sijoitukset ovat olleet Suomessa alkuvuonna harvinaisia markkinatilanteen muututtua tiukemmaksi rahoituksen keräämiselle.

Kuten tavallista, startupin perustaja törmäsi nyt ratkaistavaan ongelmaan omassa työssään. Sakari Arvela työskenteli patenttiasiamiehenä kymmenen vuotta, ja laati yrityksille patenttihakemuksia. Työ toisti samaa kaavaa ja hän mietti, miten sitä kehittäisi.

”Kävin keräämässä rohkeutta muutamassa Slush-tapahtumassa. Toiseen perustajaosakkaaseen tutustuin myös eräässä startup-tilaisuudessa”, Arvela kertoo.

Vuonna 2018 perustetulla yhtiöllä on nyt 40 työntekijää. Sen liikevaihto oli vuonna 2021 noin puoli miljoonaa euroa. Viime vuoden tilinpäätös ei ole Arvelan mukaan valmistunut, mutta liikevaihto on käytännössä noin kaksinkertaistunut.

Yhtiön asiakkaana ovat muun muassa Suomen, Ruotsin ja Tanskan patenttivirastot sekä noin sata suurta teknologiayhtiötä kuten Nvidia, Spotify, ABB ja Siemens.

Aiemmin markkinoilla olleet isot toimijat ovat Arvelan mukaan perustaneet teknologiansa sanahakuun, joissa ei ole mukana tekoälyä.

IPRally sen sijaan on muuntanut noin sadan miljoonan patenttijulkaisun sisällön teknisiksi tietokaavioiksi eli graafeiksi, jotka ovat ymmärrettäviä sekä ihmiselle että neuroverkoille. Sovellus hyödyntää graafipohjaisia neuroverkkoja ja luonnollisen kielen käsittelyä.

Näin se löytää nopeasti käyttäjälle olennaiset patentit isosta massasta.

Arvelan mukaan yhtenä tavoitteena on ratkaisu, joka voisi auttaa yrityksiä jo tuotekehitysprosessin alkuvaiheessa.

”Ohjelmoijat hyödyntävät jo nyt Chat GPT:n kaltaista generatiivista tekoälyä työnsä tuottavuuden sekä laadun parantamiseen, ja pian vastaavaa teknologiaa on laajemmin saatavilla eri toimialoilla”, Arvela uskoo.

Rahoituksen myötä yhtiö on kasvattamassa myyntiorganisaatiotaan ja erityisesti Yhdysvaltoihin perustettua tytäryhtiötä.

Rahoituskierroksen sijoittajia olivat Endeit Capital sekä yhtiön aiemmat osakkaat Join Capital, Spintop Ventures sekä Icebreaker.vc.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita