Googlen kilpailija Chat GPT:lle tulee vähitellen avoimeen käyttöön

Google tuo Bard-keskustelubotin julkisesti saataville Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Kaikki Googlen käyttäjät Britanniassa ja Yhdysvalloissa voivat nyt liittyä Bard-odotuslistalle.

Alphabetin omistama Google on tiistaina aloittanut Bard-keskustelubottinsa tuomisen avoimeen käyttöön.

Teknologiayhtiöiden kisa tekoälyherruudesta on kiihtynyt viime kuukausina erityisesti Open AI:n kehittämän Chat GPT:n tultua julkisesti saataville viime vuoden lopulla.

Open AI:hin isosti sijoittanut Microsoft kertoi viime viikolla tuovansa Chat GPT:n teknologiaa laajasti sen palveluihin, kuten Wordiin ja Exceliin. Hetkeä aiemmin Alphabet julkisti omia uusia tekoäly­ominaisuuksiaan, joita tulee esimerkiksi Gmail-sähköpostiin, Google Docs -tekstinkäsittely­ohjelmaan ja Maps-karttasovellukseen.

Bardin jalkauttaminen kansalaisten pariin alkaa Yhdysvalloista ja Britanniasta. Halukkaat voivat ilmoittautua odotuslistalle, jonka kautta voi päästä Bardin englanninkielisen version käyttäjäksi. Aiemmin palvelu on ollut vain Googlen valitsemien testaajien käytössä.

Bard-botti tulee olemaan käytettävissä oman sivustonsa kautta, mutta toistaiseksi palvelu tai odotuslistalle liittyminen ei ole tarjolla Suomessa.

Google julkisti Bardin rajoitetulle joukolle helmikuun alussa. Tuolloin Googlen ja sen emoyhtiön Alphabetin toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoi, että Bard on ”kokeellinen keskusteleva tekoälypalvelu”. Toisin sanoen se on samankaltainen keskustelubotti kuin ihmisiä ympäri maailmaa villinnyt Chat GPT.

Myös Bard on kielimalliin pohjautuva palvelu, joka tuottaa uutta tekstiä ja esimerkiksi vastailee kysymyksiin. Sisällön luomisessa Bard käyttää jo olemassa olevaa dataa.

Googlen vanhempi tuotepäällikkö Jack Krawczyk esitteli palvelua uutistoimisto Reutersille, jonka mukaan Bardia käytettäessä tekstiä tulee luettavaksi isompia määriä kerrallaan. Sen sijaan Chat GPT ikään kuin kirjoittaa sisältöä sana sanalta käyttäjän saataville.

Bardin avulla käyttäjä voi myös saada nähtäväkseen kolme erilaista ”luonnosta” mihin tahansa tiedusteluunsa. Mukana on myös Googlaa-nappi sitä varten, että käyttäjä haluaa tehdä samasta aiheesta verkkohaun.

Googlen mukaan keskustelubotin kykyä ”muistaa” sen kanssa käytyä aiempaa keskustelua on tietoisesti rajoitettu. Bardin kehittyessä sen kyky kontekstoida asioita pidemmän keskustelun aikana paranee, palvelun verkkosivulla kerrotaan.

Reutersin näkemässä esittelyssä Google kertoi, että ”Bard ei aina osu oikeaan”. Keskustelubotin antamien tietojen kanssa pitää siis edelleen olla tarkkana. Googlen julkistamassa mainosvideossa Bardin vastaukset sisälsivät väärää tietoa, mikä oli suuri pettymys.

”Tiedämme teknologian rajoitukset, joten haluamme harkita tarkkaan, missä tahdissa julkistamme tätä”, Krawczyk sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita