Sveitsin suurin pankki UBS hankki kilpailijansa ja maan toiseksi suurimman pankin Credit Suissen viranomaisten suosiollisella avustuksella. Mitä nyt?
Vaikka viime päivinä tapahtumat ovatkin edenneet ennätysvauhtia, pankkien lopullinen yhdistyminen kestää vielä pitkään, jopa vuosia. Molemmat ovat järjestelmätason pankkeja ja niillä on muun muassa päällekkäisiä liiketoimintoja.
Credit Suisse on ollut hankaluuksissa käytännössä finanssikriisistä 2008 lähtien, ja se on tarponut skandaalista toiseen. Myös UBS oli lähellä romahdusta finanssikriisissä vuonna 2008, jolloin pankille räätälöitiin mittava pelastuspaketti. UBS kuitenkin toipui kriisistä huomattavasti kilpailijaansa paremmin.
Nyt näistä kahdesta pankista on muotoutumassa yksi maailman suurimmista varainhoitopankeista, eli erityisesti raharikkaille palvelujaan tarjoavista rahoituslaitoksista.
”UBS on tehnyt vuosisadan diilin”, sanoi Algebris Investments -sijoitusyhtiön perustaja Davide Serra Wall Street Journalille (WSJ) maanantaina.
”Tämä tulee olemaan hyvin positiivista kaikille UBS:n osakkeenomistajille.”
UBS:n toimitusjohtaja Ralph Hamers vakuuttaa talouslehti Financial Timesissa (FT), että pankkien yhdistymisessä ”ei ole vain kyse kahden yrityksen yhdistämisestä”, vaan siitä, ”miten voimme rakentaa isomman UBS:n”.
Pankin johto on FT:n mukaan vakuuttanut, että yhdistymisen alkaa pönkittää yhtiön osakekohtaista tulosta viimeistään vuonna 2027. Johto on myös todennut, että UBS sai Credit Suissen todella halvalla ja vieläpä valtion tukemana.
UBS:n ja Credit Suissen yhdistelmä työllistää 120 000 ihmistä ja hallinnoi noin 5 000 miljardin dollarin eli noin 4 600 miljardin euron omaisuutta. Tällä omaisuudellaan pankki olisi FT:n mukaan maailman neljänneksi suurin.
Jatkossa UBS:n varallisuudenhoito-omaisuus olisi 3 400 miljardia dollaria eli noin 3 200 miljardia euroa, mikä FT:n mukaan tekisi siitä maailman toiseksi suurimman varanhoitopankin heti Morgan Stanleyn jälkeen.
Citigroup-pankin analyytikko Andrew Coombs kuvaili UBS:n olevan yhdistymisen jäljiltä ”omaisuutta haaliva juggernaut”. WSJ kuvailee, että pankkien yhdistyessä syntyy ”globaali voima, joka auttaa rikkaita sijoittamaan”.
Monet Credit Suissen liiketoiminnoista ovat kuitenkin sellaisia, että UBS:llä riittää pohdittavaa niiden sovittamisessa omaan toimintaan. Lisäksi pankeilla on saattanut olla yhteisiä asiakkaita, jotka joutuvat nyt hajauttamaan varojaan muualle.
Pankkien yhteenlaskettu osuus Sveitsin pankkimarkkinoista on 30 prosenttia. Jos UBS pitää Credit Suissen paikallisen toiminnan itsellään, se saattaa johtaa laajoihin irtisanomisiin konttoreiden sulkemisten ja päällekkäisyyksien poistamisen vuoksi.
Huonoiten UBS:n liiketoimintaan nähdään sopivan Credit Suissen investointipankin liiketoiminta, joka on tuonut Credit Suisselle niin tappioita kuin mainehaittaakin. FT:n mukaan UBS:n suunnitelmissa on lopulta luopua miltei koko Credit Suissen investointipankkitoiminnasta.