Pankkiosakkeet luisuivat, huoli kohdistui Deutscheen – liittokansleri Olaf Scholz vakuutti ettei ole syytä huoleen

Pankkiosakkeet halpenivat jälleen perjantaina todella jyrkästi.

Saksan suurimman pankin eli Deutsche Bankin osake halpeni perjantaina jyrkästi.

| Päivitetty

Pankkiosakkeet halpenivat jälleen perjantaina jyrkästi. Eurooppalaisia pankkeja laajasti seuraava Stoxx Europe 600 Banks -indeksi päätyi viikon lopuksi 3,8 prosentin laskuun.

Indeksiä painoi perjantaina etenkin saksalaisen pankkijätti Deutsche Bankin osakkeen jyrkkä lasku. Pankin osake kävi perjantain aikana yli 14 prosentin laskussa, mutta iltapäivällä sen luisu tasaantui. Pörssipäivän päätteeksi pankin osakkeen hinta oli 8,5 prosentin laskussa.

Esimerkiksi uutistoimisto Reutersin mukaan saksalaisen suurpankin luottoriskijohdannaiset nousivat perjantaina korkeimmilleen neljään vuoteen.

Luottoriskijohdannainen on sijoitustuote, jolla sijoittajat voivat suojautua kohteen maksukyvyttömyysriskiä vastaan.

”Deutsche Bank on ollut valokeilassa jo jonkun aikaa, samalla tavalla kuin Credit Suisse oli ollut. Se on läpikäynyt useita uudelleenjärjestelyitä ja johdon muutoksia yrittäessään päästä takaisin tukevalle pohjalle, mutta toistaiseksi mikään näistä yrityksistä ei näytä todella tepsineen”, sanoo finanssipalveluyhtiö Equiti Capitalin makroekonomisti Stuart Cole Reutersille.

Vertaus Credit Suisseen ei ole kaikkien mielestä osuva.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz otti perjantaina kantaa asiaan ja kiisti, että Deutsche Bankin tilannetta voisi verrata Credit Suisseen.

”Deutsche Bank on perusteellisesti nykyaikaistanut ja uudelleenjärjestellyt liiketoimintaansa, se on hyvin tuottava pankki”, Scholz sanoi talouslehti Financial Timesin mukaan EU-huippukokouksessa Brysselissä.

”Ei ole mitään syytä olla siitä huolissaan.”

The Wall Street Journal (WSJ) kertoo, että sijoitustutkimusyhtiö Autonomous Researchin analyytikkojen mukaan sijoittajien huolet vaikuttavat olevan väärässä paikassa.

”Ollaksemme kristallinkirkkaita – Deutsche EI ole seuraava Credit Suisse”, analyytikot kirjoittivat WSJ:n mukaan.

Tutkimusyhtiön analyytikoiden mukaan Deutsche Bankin liiketoiminta on tukevan voitollista, sen likviditeetti on vahva ja sen korkoriski on matalampi kuin joillain yhdysvaltalaisilla alueellisilla pankeilla.

Pankkiosakkeet laskivat Euroopassa laajasti.

Saksalaisen Commerzbankin osake päätyi 5,5 prosentin laskuun.

Ranskalaispankeista BNP Paribasin osake päätyi 5,3 prosentin laskuun ja Société Générale osake 6,1 prosentin laskuun. Espanjalaisen Santanderin osake taas oli 3,0 prosentin laskussa.

Euroalueen ulkopuolella Lontoon pörssissä HSBC-pankin osake oli 2,6 prosentin laskussa ja Barclaysin osake 4,2 prosentin laskussa.

Yhdysvalloissa pankkiosakkeet olivat myös laskussa, mutta eivät yhtä näkyvässä kuin Euroopassa. Seuratuimman osakeindeksin S&P 500:n pankkiosakkeet olivat alkuillasta 0,9 prosentin alamäessä. Isoista pankeista JP Morgan laski 1,3 prosenttia, Citigroup 0,9 prosenttia ja Morgan Stanley 2,5 prosenttia.

Helsingin pörssissä Nordea puolestaan päätyi 9,8 prosentin pudotukseen. Pankin osaketta tosin painoi merkittävästi myös yhtiöltä perjantaina irronnut osinko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita