Kanadalainen yhtiö aikoo ostaa Helsingin telakan venäläisiltä

Kanadalainen telakkayhtiö Davie aikoo ostaa Hietalahdessa sijaitsevan telakan.

Helsingin telakan rakennusallas oli perjantaina tyhjillään.

| Päivitetty

Kanadalainen telakkayhtiö Davie aikoo ostaa Venäjää vastaan määrättyjen pakotteiden takia talousvaikeuksissa olevan Helsingin telakan.

Salaisia neuvotteluja yrityskaupasta on käyty vuodenvaihteessa lähtien, ja ne ovat edenneet jo kohtalaisen pitkälle.

”Jos onnistumme toteuttamaan kaupan, voimme luoda maailman johtavan arktisen jäänmurron yhtiö”, sanoo neuvotteluihin osallistunut Davien viestintäjohtaja Paul Barrett.

Hänen mukaansa mahdollinen kauppa saadaan parhaassa tapauksessa toteutettua viikkojen kuluessa. Neuvotellusta kauppahinnasta hän ei halua tässä vaiheessa sanoa mitään.

”Eräs ihminen suomalaisesta meriteollisuudesta kiinnitti huomiomme Helsingin telakkaan. Meille tulee samantyyppisiä yhteydenottoja aika ajoin, mutta yleensä ne eivät herätä meidän kiinnostusta. Helsingin telakka oli poikkeus.”

Davien kiinnostus heräsi siksi, että Helsingin telakalla on maailmanlaajuisesti merkittävää osaamista arktisten alusten rakentamisessa. Telakalle on myös etsitty uutta omistajaa liki vuoden ajan.

Telakan omistaa nykyisin venäläisten liikemiesten Rišat Bagautdinovin ja Vladimir Kasjanenkon perustama kyproslainen sijoitusyhtiö Algador Holdings.

Euroopan unionin määräämien pakotteiden takia telakalta ei voi myydä aluksia Venäjälle, joka on ollut sen tärkein vientimarkkina-alue. Telakkaa tai sen omistajia vastaan ei ole määrätty pakotteita.

Suunnitellun kaupan takia Davie on ollut Suomessa yhteydessä työ- ja elinkeinoministeriöön, ulkoministeriöön, puolustusministeriöön, Business Finlandiin, Finnveraan ja Teollisuussijoitukseen. Tavoitteena on varmistaa kaupan hyväksyttävyys ennen lopullista päätöstä.

”Suomen tuleva Nato-jäsenyys on vahvistava tekijä, mutta mahdollinen kauppa on puhtaasti kaupallinen päätös. Entistä epävarmemmassa maailmassa Kanadan, Suomen ja muiden pohjoismaiden välillä käydään keskusteluja arktisesta turvallisuudesta, energiavarmuudesta ja monipuolisemmista toimitusketjuista”, Barrett sanoo.

Kahden asiasta perillä olevan mukaan Davie on toiminut neuvotteluiden aikana hyvin ammattimaisesti ja käyttänyt arvostettuja suomalaisia neuvonantajia.

Helsingin telakka on erikoistunut jäänmurtajiin ja arktisten olojen erikoisaluksiin. Viime vuosina siellä on rakennettu myös kohtalaisen pieniä risteilyaluksia.

Syyskuussa ulkoministeriö ei antanut vientilupaa venäläisen kaivos- ja metalliyhtiö Nornickelin tilaamalle jäänmurtajalle. Se oli tosin vasta suunnitteluvaiheessa, mutta näillä näkymin alusta ei Helsingissä rakenneta.

Kanadalaisen telakkayhtiön Davien viestintäjohtaja Paul Barrett on osallistunut kauppaneuvotteluihin.

Vuodesta 2012 pääomasijoitusyhtiön Inocean omistama Davien telakka sijaitsee Quebecissä. Telakka on perustettu vuonna 1825 ja kompuroinut usein vararikon partaalla. Vuosien varrella se on joutunut turvautumaan Kanadan valtion rahoitukseen.

Myös Davie on erikoistunut jäänmurtajiin mutta rakentaa myös risteilijöitä ja sota-aluksia.

Yhtiön mukaan sillä on sovittuja tilauksia 9,3 miljardin Kanadan dollarin eli 6,3 miljardin euron arvosta. Tärkein asiakas on Kanadan valtio.

Helsingin telakan tulevaisuus on ollut jo pitkään vaakalaudalla. Vuonna 2009 telakan omistanut eteläkorealainen monialayhtiö STX halusi siitä eroon. Pelissä oli satoja työpaikkoja.

STX myi 50 prosentin omistusosuutensa venäläiselle OSK:lle. Kauppakirjakirja allekirjoitettiin Moskovassa tilaisuudessa, jossa olivat läsnä Venäjän presidentti Vladimir Putin ja pääministeri Mari Kiviniemi (kesk).Telakan nimeksi tuli Arctech Helsinki Shipyard.

Pääministerit Mari Kiviniemi ja Vladimir Putin osallistuivat joulukuussa 2010 Moskovassa tilaisuuteen, jossa allekirjoitettiin sopimus Helsingin telakan 50 prosentin omistusosuuden myymisestä venäläiselle telakkayhtiö OSK:lle. Edessä Helsingin telakan silloisen omistajan STX Finlandin toimitusjohtaja Juha Heikinheimo ja hallituksen puheenjohtaja Su-Jou Kim.

OSK on Venäjän valtion telakkayhtiö, joka valmistaa sota-aluksia ja sukellusveneitä. Poliittisesti kauppa herätti ihmetystä, kun pääkaupungin keskustassa sijaitseva telakka myytiin venäläiselle sota-alusten ja sukellusveneiden valmistajalle.

Kaupan ehtona oli, että Helsingissä ei valmisteta eikä huolleta sota-aluksia tai sukellusveneitä. OSK halusi ostaa myös Aker Arcticin, joka on erikoistunut jäänmurtotekniikan kehittämiseen. Sitä ei kuitenkaan myyty.

Nykyisin Aker Arcticin osakkeista 66 prosenttia omistaa valtion sijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoitus.

Vuonna 2014 telakka siirtyi kokonaan OSK:n omistukseen. Samana vuonna tätä valtionyhtiötä vastaan määrättiin pakotteet Venäjän miehitettyä Krimin. Pakotteet työnsivät telakan taloudellisesti ahtaalle. Vuonna 2019 telakan osti Bagautdinovin ja Kasjanenkon yhtiö Algador Holdings.

Hietalahdessa sijaitseva telakka on perustettu vuonna 1865. Venäjää vastaan määrätyt pakotteet ovat työntäneet sen taloudellisesti ahtaalle.

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) suhtautuu mahdolliseen kauppaan myönteisesti.

”Daviella on pitkä historian laivanrakennuksessa. Yhtiön nykyinen johto on onnistunut nostamaan sen erittäin merkittävään asemaan Kanadan valtion alushankinnoissa. Tätä taustaa vasten Davie on uskottava yhtiö.”

Ministeri Lintilä painottaa, että valtio ei ole mahdollisessa kaupassa osapuoli. Helsingin telakalla on kuitenkin painavaa teollisuuspoliittista merkitystä.

”Helsingin telakan arktinen osaaminen on maailmanlaajuisesti erittäin merkittävää ja siitä on pidettävä kiinni.”

Valtio ei ole Lintilän mukaan luvannut Davielle tilauksia.

”Olen alusta saakka sanonut olevani myötämielinen tälle mahdollisille kaupalle, koska sillä turvattaisiin maailman paras jäänmurtajaosaaminen ja päästäisiin eroon telakan itäisestä omistuksesta. Toki on mahdollista, että valtio voi auttaa Davieta rahoituksen hankinnassa ja edistää kehitystoimintaa.”

Onko suunnitellussa kaupassa mahdollisesti ulko- ja turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia, kun Kanada on sotilasliitto Naton jäsenvaltio ja jäämurtajilla on myös puolustuksellista merkitystä?

”Ei ole, vaikka tällainen näkökulma on ehkä mahdollista löytää, jos oikein hakemalla hakee. Yhdessä vaiheessa 80 prosenttia maailman jäänmurtajista oli suunniteltu Suomessa, mutta vain 60 prosenttia rakennettu täällä. Olen tehnyt muutaman jäänmurtajien myyntimatkan Pohjois-Amerikkaan, ja tiedän, että kiinnostusta suomalaiseen osaamiseen on.”

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) kertoo olevansa ilahtunut Davien suunnittelemasta kaupasta.

”Pidämme tätä erittäin hyvänä uutisena. Daviella on pitkä historia telakkateollisuudessa ja paljon osaamista. Lisäksi se tulee meille mielekkäästä maasta. Helsingin kaupungilla on laaja poliittinen konsensus telakkatoiminnan jatkamisesta, ja telakkatontin vuokrasopimusta voidaan Davien kanssa jatkaa.”

Oikaisu 26.3. kello 7.55: Korjattu telakan sijaintia Ruoholahdesta Hietalahdeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita