Runsaat kaksi viikkoa kestänyt rahoitusmarkkinoiden epävakaus tuskin on ohi.
Pahimmat pelot täysimittaisesta pankkikriisistä eivät silti ole toistaiseksi toteutuneet. Yhden mittarin perusteella levottomuus on jopa hellittänyt.
Tällaisen johtopäätöksen voi tehdä osakemarkkinoiden pelkokertoimesta eli Vix-indeksistä, joka on kutakuinkin samalla tasolla kuin ennen levottomuuden alkamista.
Indeksi tuotetaan johdannaisten hinnoista. Se mittaa markkinoiden odotuksia arvopapereiden hintojen kehittymisestä seuraavan kuukauden aikana.
Kun epävarmuus kasvaa, osakesijoituksia suojataan johdannaisilla. Niiden kysynnän kasvu johtaa Vix-indeksin kohoamiseen. Vix ei kuitenkaan ennusta luotettavasti tulevaa ja pankkien painoarvo on indeksissä verraten pieni.
Finanssiyhtiö Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto korostaa, että vielä on aivan liian varhaista sanoa epävakauden olevan ohitse.
”Seuraavaa uhria etsitään jo, ja vaarana on edelleen, että epävarmuus kärjistyy todelliseksi pankkikriisiksi. Pankkijärjestelmän toiminta perustuu pitkälti luottamukseen, jota kaikki epäilyt horjuttavat.”
Kuusisto arvioi huomion kiinnittyvän seuraavaksi kiinteistömarkkinoihin.
”Kiinteistövakuudelliset arvopaperit ovat halventuneet aivan viime aikoina paljon. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia etenkin pienille pankeille, joiden taseet eivät välttämättä kestä näiden arvopapereiden hintojen laskua. Suurin riski on kaupallisissa kiinteistöissä eikä niinkään asunnoissa.”
Yhdysvalloissa huomio on kiinnittynyt etenkin pieniin ja keskikokoisiin alueellisiin pankkeihin sen jälkeen, kun aloittavia kasvuyrityksiä rahoittanut Silicon Valley Bank romahti talletuspaon seurauksena 10. maaliskuuta. Sen riskienhallinta oli pettänyt pahasti.
Samassa sekamelskassa kaatui myös virtuaalivaluutta-asiakkaisiin erikoistunut Signature-pankki ja epäilyt First Republic -pankin selviytymisestä kasvoivat.
Mittava epävakaus heijastui Eurooppaan. Sveitsiläiset viranomaiset suunnittelivat viime viikonvaihteessa järjestelyn, jossa UBS ostaa Credit Suissen kolmella miljardilla eurolla. Tosin Credit Suisse on ollut suurissa vaikeuksissa jo pitkään.
Lue lisää: Credit Suissen riskienhallinta petti yhtiön viimeisen kerran – näin 167-vuotias jättiläinen kaatui
”Koronaviruspandemian pahimmassa vaiheessa talletukset pankeissa kasvoivat paljon, koska kulutusmahdollisuudet pienenivät. Pankit sijoittivat talletuksia velkapapereihin, joiden arvo on korkojen nousun takia laskenut”, sanoo varainhoitoyhtiö Evlin päästrategi Valtteri Ahti.
Suurta riskiä ottivat Yhdysvalloissa etenkin pienet ja keskikokoiset pankit, joiden sääntely on väljempää kuin pankkijärjestelmän keskeisten suurpankkien.
”Uskon, että seuraavaksi paineessa voivat olla kiinteistömarkkinat ja etenkin toimistotiloihin sijoittaneet. Kiinteistömarkkinoilla käytetään paljon velkarahaa, joka on kallistunut korkojen noustessa nopeasti. Ongelmaa pahentaa toimistotilojen ylitarjonta”, Ahti sanoo.
Hän ei usko, että epävakaus kärjistyisi suureksi rahoitusmarkkinoiden kriisiksi, jotka aiheuttavat talouteen yleensä laaja-alaista vahinkoa.
Sen sijaan alueelliset pankit Yhdysvalloissa voivat olla entistä ahtaammalla, koska ne ovat merkittäviä lainoittajia kiinteistösektorilla. Valtiovarainministeri Janet Yellen on vakuuttanut, että tarvittaessa myös muiden kuin Silicon Valley Bankin kaikki talletukset turvataan.
”Suurin ongelma Yhdysvalloissa vaikuttaisi olevan nimenomaan alueellisissa yhdysvaltalaisissa pankeissa, joiden ahdinko saattaa pahentua. Suuret pankit kestävät paineen. Euroalueen pankkijärjestelmä on eurokriisin jälkeen kiristetyn sääntelyn vuoksi paljon vahvempi kuin Yhdysvalloissa”, Ahti sanoo.