Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtaja Kristalina Georgieva arvioi sunnuntaina, että rahoitusvakauden riskit ovat lisääntyneet ja pankkisektorin epävakautta on seurattava valppaasti.
”Runsaan velkaantumisen takia nopea siirtyminen matalista koroista korkeisiin korkoihin – mikä on välttämätöntä taistelussa inflaatiota vastaan – seuraa väistämättä ahdinkoa ja haavoittuvuuksia, mistä kertoo viime aikojen paine tiettyjen kehittyvien talouksien pankkisektorilla”, pääjohtaja Georgieva sanoi Pekingissä järjestetyssä konferenssissa IMF:n julkaiseman puheen perustella.
Rahoitusmarkkinoita on ravistellut etenkin yhdysvaltalaisen Silicon Valley Bankin kaatuminen ja sveitsiläisen Credit Suissen myynti kilpailijalleen UBS:lle.
Perjantaina pankkien osakkeet halpenivat jälleen tuntuvasti. Rahoitusmarkkinoiden epäilyt kohdistuivat tällä kertaa saksalaiseen Deutsche Bankiin.
Liittokansleri Olaf Scholz puuttui asiaan ilmoittamalla, että Deutsche Bankista ei ole syytä olla huolissaan. Toistaiseksi on epäselvää, miksi pankin osake halpeni perjantaina vajaat yhdeksän prosenttia.
Pääjohtaja Georgievan mukaan päättäjät ja keskuspankit ovat toimineet tarmokkaasti torjuakseen rahoitusvakauden riskejä
”Nämä toimet ovat hillinneet markkinoiden ahdinkoa jossain määrin, mutta epävarmuus on suurta, mikä korostaa tarvetta valppauteen.”
Yhdysvalloissa keskuspankki on tarjonnut pankeille hätälainaa. Kuusi keskuspankkia lisäävät dollareiden saatavuutta valuuttamarkkinoilla tarjoamalla päivän mittaisia valuutanvaihtosopimuksia tavanomaisten viikonmittaisten valuutanvaihtosopimusten sijaan.
Georgievan mukaan maailmantalouden epävarmuus on poikkeuksellisen suurta Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan, koronaviruspandemian ”arpien” ja rahapolitiikan kiristämisen takia.
IMF arvioi tammikuun lopussa julkaisemassa ennusteessaan maailmantalouden kasvavan kasvavan tänä vuonna 2,9 prosenttia ja ensi vuonna 3,1 prosenttia.