Miljardööri Elon Muskin Neuralink-yhtiö on lähestynyt yhtä Yhdysvaltojen suurinta neurokirurgiakeskusta kliinisten kokeiden aloittamiseksi yhtiön laitteilla, kertovat uutistoimisto Reutersin haastattelemat lähteet.
Neuralink on kehittänyt aivoimplantteja jo vuodesta 2016 lähtien. Yhtiö kärsi viime vuonna takaiskun, kun yhdysvaltalaisviranomaiset epäsivät Neuralinkiltä hakemuksen ihmiskokeiden aloittamiseksi.
Neuralink kehittää kolikonkokoista aivoihin asetettavaa tietojenkäsittelylaitetta. Laite on tarkoitus asettaa pääkalloon porattuun reikään, suoraan aivojen pinnalle. Tarkoituksena muun muassa on, että ihmiset voivat kommunikoida laitteen avulla keskenään ajatusten välityksellä ikään kuin telepaattisesti. Musk toivoo lisäksi laitteen auttavan esimerkiksi halvauksen saaneita ihmisiä liikkumaan tai käyttämään älypuhelinta.
Musk on puhunut tekoälyn ja ihmisaivojen symbioosista. Suunnitelman mukaan aivoihin asennettavan implantin ansiosta aivoista voisi ladata tietoa ja ajatuksia tietokoneelle. Vastaavasti tietokoneelta voisi ladata aivoihin mitä tahansa tietoja ja taitoja.
Samalla aivoja stimuloimalla voisi parantaa suorituskykyä, tehostaa aisteja ja muistia sekä poistaa pelkoja.
Reutersin mukaan Neuralink on käynyt nyt neuvotteluita Barrowin neurologisen instituutin kanssa ihmiskokeiden aloittamiseksi. Neuralink on neuvotellut asiasta myös muiden keskusten kanssa.
Helmikuussa Yhdysvaltojen liikenneministeriö aloitti Neuralinkiä koskevan tutkinnan, sillä yhtiön epäillään siirtäneen laittomasti vaarallisia patogeenejä eli taudinaiheuttajia.
Eläinkokeita vastustava PCRM-järjestön mukaan laittomasti kuljetettujen patogeenien joukossa oli muun muassa antibioottiresistenssi stafylokokki ja apinan herpesvirus, joka voi ihmiseen tarttuessaan olla kuolettava.
Uutistoimisto Reutersin aiemman uutisen mukaan Neuralinkin tutkimuksissa oli kuollut vuodesta 2018 lähtien noin 1 500 eläintä, mukaan lukien yli 280 lammasta, sikaa ja apinaa. Neuralink on käyttänyt tutkimuksissaan myös rottia ja hiiriä.