Euroopan alueelle kaavaillaan muutosta, joka sai autonvalmistajat varpailleen. Seurauksena autojen hinnat voivat nousta.
EU-päättäjät neuvottelevat paraikaa Euro 7 -päästönormista, joka asettaa rajoituksia autoille ja niiden osille aina renkaista ja jarruista lähtien. Ihmisiä ja luontoa saasteilta suojaavat ensimmäiset muutokset tulisivat voimaan vuonna 2025.
Suoraviivaisimmin sääntelyä kritisoi muun muassa busseja rakentavan Iveco-konsernin toimitusjohtaja Gerrit Marx.
”Pelkästään typerää” ja ”teknisesti mahdotonta”, hän lausui uutistoimisto Reutersin mukaan.
Asia ei sinänsä tullut kellekään yllätyksenä, sillä unionin alueella on säädelty autojen päästöjä Euro-normeilla vuodesta 1992 lähtien.
Uusien sääntöjen myötä normin perään lyödään aina uusi luku. Tuorein Euro 6 on ollut voimassa henkilöautojen osalta vuodesta 2014 lähtien.
Kaavailtu ”euroseiska” menee aiempia pidemmälle, sillä siinä huomioidaan jopa renkaiden mikromuovipäästöt.
Keskustelun sähköisti kuluneella viikolla tapahtunut toinen asia: EU päätti uusista rajoituksista, jonka seurauksena pelkästään bensiinillä ja dieselillä toimivia autoja ei saa myydä vuoden 2035 jälkeen.
”Ei ole sopivaa antaa meille niin tiukkaa Euro 7:aa ja samaan aikaan erittäin tiukat hiilidioksidipäästörajat”, Gerrit Marx sanoi uutistoimiston mukana.
Marxin mukaan EU-päättäjät ovat alkaneet lyödä autoalaa sen jälkeen, kun niin sanottu dieselgate paljastui vuonna 2015. Dieselgate tarkoittaa Volkswagenin rakentamaa huijausohjelmistoa, joka pienensi dieselautojen päästöjä testitilanteessa.
EU-viranomaisten mukaan tiukempaa sääntelyä tarvitaan osin siksi, että vastaavat huijaukset voidaan estää.
””Sääntelyn kasaaminen ei tarkoita, että meillä on strategia.”
Uusia autoja myynnissä Tampereella tammikuussa 2023.
Yhdestä asiasta kaikki osapuolet ovat samaa mieltä: autojen hinnat nousevat.
Summasta sen sijaan ollaan täysin eri mieltä.
Eurooppa-neuvoston mukaan uusien sääntelytoimien vaikutus henkilöautoa kohden on noin 300 euroa. Autonvalmistajien yhdistys ACEA:n mukaan uuden henkilöauton hinta nousisi 2 000 euroa.
”On houkutus kehitellä yhä enemmän ja enemmän sääntelyä. Sääntelyn kasaaminen ei tarkoita, että meillä on strategia”, muotoili autovalmistaja Renaultin toimitusjohtaja Luca de Meo ACEA:n tilaisuudessa.
Toinen autovalmistaja Škoda väitti aiemmin maaliskuussa, että se joutuu irtisanomaan 3 000 ihmistä sääntelyn takia.
Autoteollisuuden kyyneleet ovat harhaa, katsoo liikenteen kestävää kehitystä ajava T&E-organisaatio. Sen mukaan Euro 7 olisi liian kevyttä sääntelyä.
Organisaatio on koostanut pitkän listan parannusehdotuksia verkkoon, koska se on huolissaan ilmansaasteiden aiheuttamasta kuolleisuudesta.
EU puolestaan kuvailee normia aiempaa selkeämmäksi, sillä säännöt koskisivat kaikenlaisia autoja ja niiden käyttövoimia. Akkujen kestoa myös valvotaan aiempaa tarkemmin, ja sen odotetaan kasvattavan ihmisten luottamusta vaihtaa sähköautoon.
Suomi on suhtautunut normiin varovaisen myönteisesti. Suurin huoli on pohjoisen olosuhteisiin tehtyjen nasta- ja kitkarenkaiden rooli päästömittauksissa.
Kaikella tällä on kiire. ”Euroseiskan” pitäisi koskea henkilö- ja pakettiautoja kesäkuussa 2025 ja raskasta liikennettä heinäkuussa 2027. Ehdotus on tällä hetkellä Euroopan parlamentissa ympäristövaliokunnan käsittelyssä.