Elon Musk ja joukko silmää­tekeviä vaativat keskeyttämään tekoälyn kehittämisen

Yli tuhat tutkijaa ja liike-elämän edustajaa muistuttavat, että tekoälyjärjestelmät voivat olla uhka ihmiskunnalle.

Tekoälyjärjestelmät kehittyvät nyt nopeasti. Kuvassa Chat GPT -tekoälybotti.

Sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ja joukko muita kuuluisuuksia kehottaa keskeyttämään tekoälymallien kehittämisen.

Musk sekä yli tuhat tutkijaa ja liike-elämän edustajaa ovat allekirjoittaneet Future of Life Instituten verkkosivuilla julkaistun avoimen kirjeen, jossa vaaditaan välittömästi pysäyttämään tekoälyjen opettamisen ainakin puoleksi vuodeksi.

Muskin lisäksi kirjeen ovat allekirjoittaneet esimerkiksi amerikkalaisen Applen toinen perustaja Stephen Wozniak sekä historiantutkija, Jerusalemin heprealaisen yliopiston professori Yuval Noah Harari.

Kirjeen allekirjoittajat vetoavat tekoälyjärjestelmiä kehittäviin tutkimuskeskuksiin, etteivät ne opettaisi tekoälymalleja, jotka ovat kehittyneimpiä kuin Open AI -tutkimuslaitoksen kaksi viikkoa sitten julkaisema GPT4.

Allekirjoittajat varoittavat kirjeessä tekoälyjärjestelmien mahdollisista riskeistä ja muistuttavat, että tekoälyjärjestelmät voivat olla uhka yhteiskunnalle ja ihmiskunnalle.

Allekirjoittajat kehottavat ottamaan aikalisän tekoälymallien opettamisessa, koska he pelkäävät, että nopea kisa tekoälyjärjestelmien kehittämiseksi on riistäytymässä käsistä. Allekirjoittajien mielestä tekoälyn kehitys tapahtuu nyt niin nopeasti, ettei kukaan pysty ymmärtämään, ennustamaan tai kontrolloimaan sitä.

Allekirjoittajat eivät halua, että tekoälyjärjestelmien kehittäminen lopetetaan, vaan heidän mielestään mallien kehitystä pitäisi suunnitella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita