Keskimääräinen eläke nousi viime vuonna ensi kertaa yli 1 800 euroon

Keskieläke oli viime vuonna 1 845 euroa kuukaudessa. Naisilla keskieläke oli viidenneksen pienempi kuin miehillä.

Keskimäärin suurimmat eläkkeet maksettiin Uudellamaalla. Kuntien eläkekärjessä Kauniainen erottui jälleen muista 3 311 euron keskieläkkeellä.

| Päivitetty

Suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke nousi viime vuonna ensi kertaa yli 1 800 euroon, kertoo Eläketurvakeskus (ETK). Keskieläke oli 1 845 euroa kuukaudessa, kun se toissa vuonna oli 1 784 euroa.

Mediaanieläke oli viime vuonna 1 614 euroa kuukaudessa. Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestyksessä keskimmäistä lukua.

Lähes 70 prosentilla suomalaisista kokonaiseläke oli alle 2 000 euroa kuukaudessa. Toisaalta yli 3 000 euron eläkettä sai viime vuonna noin kymmenen prosenttia eläkkeensaajista.

Naisilla keskieläke oli viidenneksen pienempi kuin miehillä. Naisten keskieläke oli viime vuonna 1 658 euroa ja miesten keskieläke 2 070 euroa kuukaudessa.

”Sukupuolten välinen ero keskimääräisen eläkkeen tasossa muuttuu hitaasti. Ero on kymmenessä vuodessa kaventunut kaksi prosenttiyksikköä”, kertoo ETK:n tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino tiedotteessa.

ETK:n mukaan eläke-ero heijastaa tehtyä työuraa, sen pituutta ja palkkatasoa.

Keskimäärin suurimmat eläkkeet maksettiin Uudellamaalla ja pienimmät Etelä-Pohjanmaalla. Uudellamaalla keskieläke oli 2 177 euroa ja Etelä-Pohjanmaalla 1 607 euroa kuukaudessa.

Kuntien eläkekärjessä Kauniainen erottui jälleen muista 3 311 euron keskieläkkeellä. Suomen pienin keskieläke oli eteläpohjalaisessa Soinin kunnassa, 1 366 euroa kuukaudessa.

Miesten ja naisten eläke-erot olivat suurimmat Uudellamaalla. Kauniaisissa naisten keskimääräinen kuukausieläke oli peräti 2 085 euroa pienempi kuin miehillä.

Suomessa oli viime vuonna 1,6 miljoonaa eläkkeensaajaa. Suhteellisesti eniten eläkkeensaajia asui Etelä-Savossa, missä osuus oli 45 prosenttia väestöstä.

Eläkkeitä ja niihin rinnastettavia etuuksia maksettiin yhteensä noin 35 miljardia euroa.

Eläketiedot ilmenevät ETK:n ja Kelan tuoreesta tilastosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita