Moni mökkeilijä on pihistänyt energian käytössä – Oletko sinä? Vastaa HS:n kyselyyn

Osa on jättänyt kesähuvilan talveksi kylmilleen energiakriisin aikana.

Miltei puolet Syken kyselyyn vastanneista mökkiläisistä kertoo tehneensä joitain muutoksia kesämökkiensä lämmitykseen tai energian käyttöön.

| Päivitetty

Energiakriisi on saanut monet kesämökkeilijät säästämään mökin lämmityksessä ja muussa energian käytössä, käy ilmi Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kyselystä. Miltei puolet kyselyyn vastanneista mökkiläisistä kertoo tehneensä joitain muutoksia kesämökkiensä lämmitykseen tai energian käyttöön.

Noin viidennes vastaajista oli säätänyt talvilämmitystä pienemmälle tai jättänyt mökkinsä kylmilleen silloin kun siellä ei itse vietetä aikaa. Uusiutuvaan energiaan, kuten ilma- tai maalämpöön tai aurinkoenergiaan on panostettu noin joka kymmenennellä mökillä.

Lisäksi on tehostettu puulämmitystä, ja mökkien energiatehokkuutta on parannettu lisäeristyksellä tai vaihtamalla kodinkoneita energiatehokkaammiksi. Moni vastaaja myös kertoi suunnittelevansa tekevänsä vastedes erilaisia energiatoimia, kuten hankkivansa aurinkopaneeleja tai ilmalämpöpumpun.

Tutkijoiden mukaan energiatehokkuus- ja ilmastotoimia on monilla mökeillä tehty tai suunniteltu jo ennen energiakriisiä, mutta kallistuneet energian ja polttoaineiden hinnat ovat vauhdittaneet toimia.

Syken kyselyyn vastasi 2 800 mökkiläistä 250 paikkakunnalta.

HS kerää mökkeilijöiden kokemuksia energian hintojen noususta. Kerro HS:lle, miten energian hinnan nousu on vaikuttanut mökkeilyysi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita