Ruokakauppojen myynnin volyymi laski viime vuonna eniten ainakin 44 vuoteen

S-ryhmän markkinaosuus kasvoi selvästi viime vuonna. Häviäjä oli K-ryhmä, selviää torstaina julkistetusta tiedoista.

S-ryhmän Prisma-ketjun myynti kasvoi viime vuonna peräti 7,6 prosenttia. Kuva Olarin Prismasta Espoosta.

| Päivitetty

Päivittäistavarakaupan myynnin määrä laski viime vuonna voimakkaasti, kun nopea inflaatio ja vaikea taloudellinen tilanne pakotti kotitaloudet vähentämää kulutusta.

Markkinatutkimusyhtiö Nielsen IQ:n torstaina julkistaman päivittäistavaramyymälärekisterin mukaan päivittäistavaramyynnin volyymi laski viime vuonna 5,2 prosenttia edellisvuodesta.

Se on selvästi suurin pudotus myymälärekisterin 44-vuotisen mittaushistorian ajalta, Nielsen IQ kertoo tiedotteessaan.

Nopean inflaation vuoksi myynnin arvo kuitenkin kasvoi 3,7 prosenttia 21,6 miljardiin euroon.

S-kaupat oli viime vuoden voittaja Suomen päivittäistavarakauppamarkkinoilla.

Myymälärekisterin mukaan S-ryhmän päivittäistavaramyynti kasvoi edellisvuodesta lähes kuusi prosenttia ja markkinaosuus kipusi 0,9 prosenttiyksikköä 47,0 prosenttiin.

Kaupparyhmien markkinaosuudet muuttuvat yleensä hitaasti. S-ryhmän kasvua veti vahvimmin Prisma-ketju, jonka myynti kasvoi peräti 7,6 prosenttia.

Keskon K-päivittäistavaramyynti väheni 0,2 prosenttia, ja sen markkinaosuus laski 1,4 prosenttiyksikköä 35,2 prosenttiin.

K-ryhmän ketjuista myyntiään kasvatti ainoastaan K-supermarket. Sekin kuitenkin menetti markkinaosuuttaan.

Lidl saavutti viime vuonna 9,8 prosentin markkinaosuuden 0,2 prosenttiyksikön kasvulla. Lidlin päivittäistavaramyynti kasvoi keskimääräistä arvokehitystä enemmän.

Kaksikymmentä vuotta Suomessa toiminut Lidl avasi viime vuonna kahdennensadannen myymälänsä Suomessa.

Päivittäistavaroiden verkkokaupan arvo Suomessa oli lähes 600 miljoonaa euroa viime vuonna. Ruokakauppojen verkkokauppa jatkoi kasvuaan 9,4 prosentin edellisvuodesta.

Nielsen IQ:n mukaan verkkokaupan kasvuun vaikutti viime vuonna Suomessa aloittanut norjalainen Oda.

Ruokakauppojen verkkokauppa kuitenkin vaimeni viime vuonna selvästi koronavuosien 2020 ja 2021 rajusta kasvusta. Koronapandemian aikaan verkkokauppa kasvoi kaksi- ja kolminumeroisin luvuin.

Nielsen IQ:n tuottaman päivittäistavaramyymälärekisterin tiedot kootaan vuosittain yhteistyössä kaupan ryhmien ja yksittäisten toimijoiden kanssa. Rekisteriä on tuotettu vuodesta 1978.

Oikaisu 30.3.2023 klo 19.40: Toisin kuin otsikossa aiemmin kirjoitettiin, kyse ei ole ruoan myynnin volyymista vaan ruoka- eli päivittäistavarakauppojen myynnin volyymista. Korjattu myös tekstin loppupuolelle, että kyse on ruokakauppojen verkkokaupasta, ei ruoan verkkokaupasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita