Japani rajoittaa sirujen valmistus­laitteiden vientiä Kiinaan, haluaa edistää ”rauhaa ja vakautta”

Japanin talous-, kauppa- ja teollisuusministeri Yasutoshi Nishimuran mukaan maa täyttää velvollisuutensa edistäessään kansainvälistä rauhaa ja vakautta.

Yasutoshi Nishimura kuvattuna Tokiossa vuonna 2020.

Japani ilmoitti perjantaina, että se aikoo rajoittaa puolijohteiden valmistuslaitteiden vientiä. Maa yhdenmukaistaa teknologiavientinsä rajoituksia Yhdysvaltojen kanssa. Tavoitteena on hillitä Kiinan kykyä valmistaa kehittyneitä siruja, uutisoi Reuters.

Japani ei itse erikseen maininnut Kiinaa.

Japanin talous-, kauppa- ja teollisuusministeri Yasutoshi Nishimura sanoi tiedotustilaisuudessa, että maa täyttää velvollisuutensa edistäessään kansainvälistä rauhaa ja vakautta.

Hänen mukaansa maa haluaa lopettaa edistyksellisen teknologian käytön sotilaallisiin tarkoituksiin. Hänen mukaansa asia ei liity erityisesti johonkin yhteen tiettyyn maahan.

Japani on yhä merkittävä sirujen valmistuslaitteiden valmistaja.

Japanin päätöstä pidetään suurena diplomaattisena voittona Yhdysvalloille. Presidentti Joe Bidenin hallinto ilmoitti lokakuussa rajoittavansa Kiinan pääsyä käsiksi Yhdysvaltojen sirujenvalmistusteknologiaan. Syynä on Yhdysvaltojen tavoite hidastaa Kiinan teknologista ja sotilaallista kehitystä.

Bidenin hallinto on neuvotellut Japanin ja Hollannin kanssa vientirajoituksista jo kaksi vuotta.

Jos Yhdysvallat ei tekisi yhteistyötä Japanin ja Hollannin kanssa, maan toimet olisivat tehottomia. Lisäksi Yhdysvaltojen päätös heikentäisi amerikkalaisten yritysten kilpailuasemaa.

Tammikuussa medialle valui tietoa, että rajoituksia olisi luvassa. Asiasta uutisoivat tuolloin muun muassa Financial Times ja Bloomberg.

Medioiden lähteiden mukaan sopimus saatiin aikaiseksi tammikuun lopussa Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa. Asiasta ei kuitenkaan kerrottu, koska Kiinaa ei haluttu suututtaa, Reutersin lähteet kertovat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita