Rengasvarkaista on tullut entistä häikäilemättömämpiä, kertoo Pohjola Vakuutus.
Vahinkoilmoituksista liki puolet koskevat varastoista vietyjä renkaita, mutta sen jälkeen yleisin tekotapa on poistaa renkaat suoraan autosta ja jättää auto pukkien päälle. Tällaisia tapauksia on Pohjola Vakuutuksen ilmoituksista neljännes.
"Se kertoo, että toiminta on hyvin suunnitelmallista ja röyhkeää”, sanoo ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander yhtiön tiedotteessa.
Pohjola Vakuutuksen mukaan varastettujen rengassarjojen keskimääräinen arvo on 500 euroa. Varkaat eivät epäröi, jos iskukohteesta löytyy kalliita autoja.
"Kalleimmat Pohjola Vakuutuksen korvaamat vannesarjat ovat olleet Porschen Panameran, Cayennen ja Taycanin, jotka ovat maksaneet 4 000 euron molemmin puolin. Myös Audin ja Jaguarin vannesarjat ovat nousseet kalleimmillaan 2 000 euron suuruusluokkaan.”
Hiljander peräänkuuluttaa erityisen huolellista dokumentaatiota ja vanteiden merkitsemistä.
"Jos haluaa pelata varman päälle, kahden eri sarjan lukkopultin käytön pitäisi viimeistään saada rikolliset luovuttamaan varkausaikeensa.”
Yhtiön mukaan poliisille tehdään vuosittain noin 800 rikosilmoitusta varastetuista renkaista. Ilmiö kiihtyy aina renkaanvaihtosesongin alkaessa. Tällöin omaan häkkivarastoon tai autokatokseen ei kannata luottaa sokeasti.
”Häkkivarasto toimii valitettavasti rengasvarkaalle näyteikkunan tavoin. Tyypillisesti taloyhtiöiden varastot ovat vartioimattomia, eikä erillistä valvontajärjestelmääkään ole, joten ehkä juuri siksi varastot ovat niin otollinen paikka rengasvarkaille.”
Pohjola Vakuutuksella on 2,5 miljoonaa henkilö- ja yritysasiakasta. Se on osa OP-ryhmää.