Foodora pyrkii voittamaan uudella tilaus­palvelullaan Woltin

Panostamme voimakkaasti Eurooppaan ja Suomeen, tammikuussa Delivery Heron Euroopan toimitusjohtajana aloittanut Pedram Assadi sanoo.

Delivery Heron Euroopan-toimitusjohtaja Pedram Assadi Helsingin Sanomien haastattelussa Foodoran Pasilan-toimistolla. Assadi siirtyi vuoden alussa tehtäväänsä Delivery Heron Aasian-toimintojen operatiivisen johtajan tehtävästä.

Berliiniläinen Delivery Hero muuttaa Itävallassa, Slovakiassa, Tšekissä ja Unkarissa brändinsä vappupäivänä Foodoraksi, jolla nimellä ruokalähettipalvelu on Suomessa tunnettu jo pitkään.

Lähiviikkoina Foodora julkistaa Euroopassa myös tilaajapalvelunsa, Delivery Heron Euroopan-toimitusjohtaja Pedram Assadi kertoo.

”Ensimmäisenä Suomessa”, Assadi kertoo Foodoran toimitiloissa Helsingin Pasilassa.

Ruokalähettiyhtiöt markkinoivat nyt näitä kuukausimaksullisia tilaajapalveluita ahnaasti.

Kun verkko-ostamisen odotetaan yleistyvän, ruokalähettiyhtiöt voivat muuttua Amazonin kaltaisiksi kauppa-alustoiksi jotka tuovat kuluttajille tavarat kotiin mistä tahansa kaupasta.

Muutoksen merkittävyyttä kuvaa sekin, että esimerkiksi ruokalähettiyhtiö Wolt on jo noin vuoden ajan halunnut, että sitä kutsuttaisiin verkkokauppayhtiöksi.

Paljon verkko-ostoksia sovelluksessa tekeviin kanta-asiakkuuksiin kannattaa panostaa, koska uskolliset kanta-asiakkaat ovat lähettiyhtiöille tärkeitä.

Ne lisäävät asiakkuuksien kestoajan arvoa merkittävästi, ja sitä kautta koko yhtiön markkina-arvoa.

Delivery Hero on vasta 12 vuotta vanha yhtiö, mutta toimialallaan vanha toimija. Se on kasvanut yritysostoillaan varteenotettavaksi peluriksi ruokalähettiyhtiöiden maailmanlaajuisessa pudotuspelissä.

Viime vuosina lähettiyhtiöt ovat olleet sijoittajille painajaismaisen surkeita sijoituksia.

Yhtiöiden osakekurssit ja markkina-arvot ovat tyypillisesti huvenneet noin neljäsosaan parin vuoden takaisista huipuista. Esimerkiksi Delivery Heron osake oli perjantaiaamun osakekurssilla noin 77 prosenttia vuoden 2021 alkua halvempi.

Syynä on ollut ensisijaisesti korkojen nousu, joka on heikentänyt tulevaisuudessa siintävien voittojen päivän arvoon diskontattua arvoa.

Myös tehdyt tappiot huolestuttavat.

Vaikka lähettien välittämien tuotteiden kokonaisarvo kasvaa vuosittain tyypillisesti yli kymmenen prosentin vuosivauhtia, markkinaosuuksista taistelevien lähettiyhtiöiden toiminta on tyypillisesti ollut vuodesta toiseen tappiollista.

Lihavina vuosina tehdyistä yritysostoista on myös usein tehtävä arvonalennuksia, jotka lisäävät tappioiden määrää.

Moni analyytikko on silti pitänyt yllä uskoa ruokalähettiyhtiöiden ruusuiseen tulevaisuuteen. Osakkeiden tavoitehinnat ovat usein selvästi nykyhintaa korkeammat, mutta lähettifirmojen osakkeiden hinnat ovat pysyneet pohjalla.

Syy on yksinkertainen.

Sijoittajat uskovat lähettibisneksen olevan pohjimmiltaan varsin pienikatteista toimintaa, joka vaatii onnistuakseen valtavan volyymin ja asiakastiheyden ollakseen kannattavaa.

Delivery Heron oman ilmoituksen mukaan se on välittämiensä ruokien ja tavaroiden arvolla mitattuna toimialansa suurin toimija peräti 90 prosentissa niistä maista, joissa se toimii.

Saksalainen Pedram Assadi arvioi yli 70 maassa toimivan Delivery Heron vahvuuden olevan kansainvälisessä kilpailussa juuri siinä, että se osaa yhdistää oikeassa suhteessa paikallista osaamista globaaliin kykyyn jakaa parhaita käytäntöjä ja uusia liikeideoita ja innovaatioita.

”Kannattavuus syntyy parhaiten kasvun ja kannattavuuden yhdistelmänä.”

Assadi palaa keskustelussa toistuvasti siihen, että liiketoiminnassa kannattaa keskittyä siihen, miten yrityksen toiminnan positiiviset vaikutukset yhteiskuntaan olisivat mahdollisimman suuret.

”Se luo innovaatioita.”

Viime vuoden lopun pro forma -lukujen mukaan Delivery Heron kassassa oli varoja 2,4 miljardin euron verran.

Kassavirrankin on arvioitu kääntyvän positiiviseksi tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä.

Toisin sanoen Delivery Herolla on vielä aikaa muuttaa liiketoimintojaan kannattavaksi.

Pedram Assadi nimitettiin Delivery Heron Euroopan-johtajaksi vuoden alussa. Sitä ennen hän oli neljä vuotta yhtiön Aasian toimintojen operatiivinen johtaja.

Aasiassa Delivery Hero toimii yli kymmenessä maassa, yleensä Foodpanda-brändillä.

Assadin mukaan Aasia on lähettipalvelujen laadussa selvästi Eurooppaa edellä, oli kyse sitten asiakastyytyväisyydestä tai kumppaneiden eli ravintoloiden ja kauppojen tyytyväisyydestä.

Puhumattakaan siitä kuinka paljon uusia innovaatioita lähettipalveluihin on Aasiassa keksitty, hän korostaa.

Assadi sanoo eurooppalaisten kilpailijoiden kopioineen monia kauppatapoja, joita juuri hänen tiiminsä oli tuonut Aasian markkinoille.

Esimerkiksi ruokalähettiyhtiöiden omat Markets-kaupat Foodpanda lanseerasi kolme vuotta sitten Aasiassa.

”Sitten näimme, että ne kopioitiin Euroopassa.”

Assadi kertoo Foodpandan olleen uranuurtaja myös tilaajapohjaisten palvelujen kehittämisessä.

Niissä kuluttaja maksaa jonkin kuukausimaksun siitä, että tavarat ja ruoat tuodaan kotiin ilman lisäveloituksia.

”Wolt kopioi tämän [tilaajapohjaisen mallin] Foodpandalta”, Assadi sanoo kuin itsestäänselvyytenä.

Pedram Assadin urapolku tuntuu sopivan hyvin hänen nykyiseen tehtäväänsä.

Düsseldorfissa syntynyt Assadi opiskeli Etelä-Koreassa ja Hollannissa, ja sai ensimmäisen työpaikkansa berliiniläisessä Rocket Internetissä, joka tunnetaan digitalouden liikeideoiden ripeästä kopiointikyvystä.

Sieltä ura jatkui muutaman Amazon-vuoden jälkeen yrittäjäksi. Persialaiset juuret omaava Assadi perusti Chilivery.com-ruokalähettiyhtiön Iraniin.

”[Yhdysvaltain presidentti] Barack Obama oli juuri solminut ydinsopimuksen Iranin kanssa. Maassa oli yli 80 miljoonan nuori väestö ja iso keskiluokka”, Assadi listaa syitä siihen, miksi Iran näytti lupaavalta markkinalta.

Toiminta lähtikin vaikeuksien kautta hyvin liikkeelle, mutta sitten Yhdysvaltain seuraava presidentti Donald Trump sanoi Iran-sopimuksen irti.

”Myin osakkeeni yhtiöstä paikallisille sijoittajille. Olin onnekas, koska sen jälkeen maan talous romahti.”

Assadi värvättiin Lähi-idässä toimintojaan aloittelevan Uber Eats -ruokalähettiyhtiön palvelukseen. Sieltä matka jatkui Delivery Heron Aasian-toimintojen operatiiviseksi johtajaksi.

”Aasia oli kuin loikka tulevaisuuteen. Oppimiskäyrä oli todella raju.”

Assadi palaa siihen, kuinka hän on aina yrittänyt maksimoida työnsä vaikutuksen yhteiskuntaan.

”Singaporessa missiomme oli antaa asiakkaille lisää aikaa tai säästää rahaa, parantaa heidän elämänlaatuaan.”

Hän kertoo itse käyttäneensä Foodpanda-sovellusta Singaporessa tyypillisesti pari kolme kertaa päivässä.

”Tilasin kupin kahvia sen sijaan että olisin keittänyt sen itse – voittaakseni rahaa ja aikaa.”

Vajaan tunnin haastatteluaika Pedram Assadin seurassa on hetkessä ohi.

Rauhallisen ja vaatimattoman oloinen Assadi onnistuu jättämään itsestään perin mukavan ihmisen mielikuvan. Konkreettisia vinkkejä tärkeistä tunnusluvuista tai Foodoran uudistuksista ei kuitenkaan heru, vaikka kuinka yrittäisi kysellä.

”Tämän vuoden suunnitelmamme avaavat kokonaan uuden luvun Foodoran historiassa. En voi vielä kertoa niistä, mutta Suomi tulee olemaan yksi keskeisistä markkinoista, jossa uudistuksia tehdään”, Assadi lupaa haastattelun lopuksi.

”Meillä on paljon uusia asioita tulossa. Olen erittäin, erittäin optimistinen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita