Bill Gates ei pidä teko­älyn kehityksen keskeyttämistä järkevänä

Vetoomus aikalisästä tekoälyn kehittämisessä keräsi yli tuhat nimekästä allekirjoitusta. Microsoftin perustaja Bill Gates katsoo, että keskeyttäminen olisi käytännössä ongelmallista toteuttaa.

Microsoftin perustaja, miljardööri Bill Gates kommentoi asiantuntijoiden vetoomusta nyt ensimmäistä kertaa julkisesti.

Vaatimukset tekoälyn kehittämisen keskeyttämisestä eivät ”ratkaise haasteita”, jotka ovat edessä, sanoo Microsoftin perustaja Bill Gates uutistoimisto Reutersille.

Maaliskuun lopulla julkaistussa, yli tuhannen tutkijan ja liike-elämän edustajan allekirjoittamassa avoimessa kirjeessä vaaditaan pysäyttämään kehittyneiden tekoälymallien kehittäminen ainakin puoleksi vuodeksi.

Kirjeen allekirjoittajat vetoavat tekoälyjärjestelmiä kehittäviin tutkimuskeskuksiin, etteivät ne opettaisi tekoälymalleja, jotka ovat kehittyneimpiä kuin Open AI -tutkimuslaitoksen kaksi viikkoa sitten julkaisema GPT4. Teknologiajätti Microsoft on tehnyt likeistä yhteistyötä keskustelubotti Chat GPT:tä kehittävän Open AI:n kanssa.

Microsoftin perustanut Gates kommentoi vetoomusta nyt ensimmäistä kertaa julkisesti.

”En usko, että yhden tietyn ryhmän työn keskeyttäminen ratkaisee haasteita”, Gates sanoo.

Hän katsoo, että nyt olisi keskityttävä siihen, miten tekoälyn kehitystä voidaan parhaiten hyödyntää.

”Selvästi näissä asioissa on valtavia etuja, meidän täytyy vain tunnistaa hankalat kohdat.”

Gates nostaa esiin erityisesti kehitystyön keskeyttämisen käytännön ongelmat.

Hänen on vaikea ymmärtää, miten tauko voisi toimia maailmanlaajuisesti. Gates sanoo, että vetoomuksen pohjalta on epäselvää, kenen tarkalleen ottaen pitäisi keskeyttää työnsä ja pitäisikö asiasta sopia kaikkien maiden kesken.

Microsoft on tehnyt likeistä yhteistyötä Chat GPT:tä kehittävän Open AI:n kanssa.

Tekoälymallien opettamisen aikalisää vaativan kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja Elon Musk, Applen toinen perustaja Steve Wozniak sekä historiantutkija, useita suosittuja kirjoja kirjoittanut Jerusalemin heprealaisen yliopiston professori Yuval Noah Harari.

Allekirjoittajat kehottavat ottamaan aikalisän tekoälymallien opettamisessa, koska he pelkäävät, että nopea kisa tekoälyjärjestelmien kehittämiseksi on riistäytymässä käsistä. Heidän mielestään kehitys tapahtuu nyt niin nopeasti, ettei kukaan pysty ymmärtämään, ennustamaan tai kontrolloimaan sitä.

Allekirjoittajat eivät halua, että tekoälyjärjestelmien kehittäminen lopetetaan, vaan heidän mielestään mallien kehitystä pitäisi suunnitella.

Microsoft kertoi alkuvuodesta tekevänsä kymmenen miljardin dollarin sijoituksen Open AI:hin. Maaliskuussa Microsoft julkisti tuovansa Chat GPT:n tekoälyä sen työkaluihin, kuten Wordiin ja Exceliin.

Miljardööri Gates, 67, on jättänyt tehtävänsä Microsoftissa ja keskittyy muihin sijoituksiinsa sekä hyväntekeväisyyttä tekevän Bill & Melinda Gates -säätiön toimintaan. Hänellä on edelleen omistuksessaan pieni osuus Microsoftin osakkeista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita