Danske heikentää ennustettaan: asunnot halpenevat tänä vuonna 5,5 prosenttia

Danske Bankin uuden ennusteen mukaan iso osa asuntojen hintojen laskusta on jo takanapäin.

Asuntokauppoja tehtiin alkuvuonna yli kolmanneksen alle vuoden takaisen tason.

Danske Bank päivittää alaspäin ennustettaan asuntojen hintakehityksestä, koska asuntovelallisia ja ensiasunnon ostajia koettelevat nopea inflaatio ja korkojen nousu.

Pankki ennustaa torstaina julkistetussa asuntomarkkinakatsauksessaan, että asuntojen hinnat laskevat 5,5 prosenttia tänä vuonna. Aiemmin pankki ennusti, että asuntojen hintojen lasku jää neljään prosenttiin.

Ensi vuonna pankki ennustaa asuntojen hintojen nousevan nyt neljä prosenttia, kun aiempi ennuste oli kolme prosenttia.

Danske Bank arvioi, että asuntomarkkinat voivat kuitenkin kääntyä nousuun jo loppuvuonna. Tähän vaikuttavat suhdannetilanteen kohentuminen ja orastava varmuus korkokäänteestä.

”Kuluttajien luottamus talouteen on toipunut hieman Suomessa alkuvuonna, mutta asunnonostoaikeet ovat yhä matalalla tasolla. Keväällä asuntokauppa piristynee kausiluonteisesti, mutta suuressa kuvassa markkinat pysyvät vielä vaisuna”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki tiedotteessa.

Danske Bankin hintaennuste on samansuuntainen kuin aiemmin tällä viikolle julkistettu kiinteistönvälitysketju Kiinteistömaailman välittäjäkyselyyn perustuva ennuste.

Ennuste on kuitenkin positiivisempi kuin Handelsbankenin kuukausi sitten julkistama ennuste. Handelsbanken arvioi, että vanhojen osakeasuntojen hinnat laskevat Suomessa 7,0 prosenttia tänä vuonna ja nousevat 1,5 prosenttia ensi vuonna.

Lue lisää: Asuntojen hinnat laskivat näkyvästi helmikuussa – katso hintojen kehitys omalla alueellasi

Tilastokeskuksen viime viikolla julkistamien tietojen mukaan asuntokauppoja tehtiin alkuvuonna yli kolmanneksen alle vuoden takaisen tason. Vanhojen asuntojen hinnat laskivat helmikuussa liki seitsemän prosenttia verrattuna viime vuoden hintahuippuun kesäkuussa.

Danske Bank ennustaa asuntojen hintojen laskevan vielä hieman, vaikka iso osa asuntojen hintojen laskusta on pankin mukaan jo takanapäin.

Kuoppamäki sanoo, että asuntovelalliset pystyvät pääosin edelleen hoitamaan asuntolainoja, eikä pakkomyyntien määrä näyttäisi kasvavan merkittävästi. Siten suuremmat muutokset hintatasossa näyttävät Kuoppamäen mukaan epätodennäköiseltä.

Hän ennustaa, että asuntomarkkinoita elvyttää melko nopeasti ensi vuonna talouskasvun piristyminen, ennustettu korkojen lasku ja patoutuneen kysynnän purkautuminen.

Danske Bank arvioi, että markkinakoroissa on yhä nousuvaraa. Pankki arvioi, että 12 kuukauden euribor-korko nousee kesällä korkeimmillaan 4,2 prosenttiin nykyisestä 3,6 prosentista.

Korkojen nousuun vaikuttavat euroalueen tuoreet inflaatioluvut, jotka pakottavat Euroopan keskuspankin kiristämään rahapolitiikkaansa.

Pankki ennakoi euriborin laskevan kesän jälkeen, vaikka nollakorkoaikaan tuskin palataan. Kuoppamäki arvioi, että viimeisen vuoden aikana nähty poikkeuksellisen nopea nousu korkomarkkinoilla jää varmasti asunnonostajien mieleen.

”Jo korkojen pieni lasku voi sysätä patoutunutta kysyntää liikkeelle. Asunnon ostajat ovatkin nyt korkotietoisempia kuin aikaisemmin”, Kuoppamäki sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita