Venäjän öljyn­vienti nousi maaliskuussa korkeimmilleen lähes kolmeen vuoteen

Öljyn myyntitulot olivat kuitenkin yli 40 prosenttia alhaisemmat kuin vuosi sitten.

| Päivitetty

Venäjän öljynvienti nousi maaliskuussa korkeimmalle tasolle lähes kolmeen vuoteen länsimaiden pakotteista huolimatta, kertoo Kansainvälinen energiajärjestö IEA.

Ukrainan sodan vuoksi asetettuihin pakotteisiin sisältyy muun muassa rajoituksia ja hintakatto raakaöljyn ja öljytuotteiden tuonnille Venäjältä.

Venäjä vastasi pakotteisiin leikkaamalla tuotantoaan 500 000 barrelilla päivässä, ja myös muut Opec+-öljynviejämaat ilmoittivat tuotantoleikkauksista aiemmin tässä kuussa. IEA:n mukaan öljyn kokonaisvienti Venäjältä nousi viime kuussa 600 000 barrelilla päivässä 8,1 miljoonaan.

IEA:n mukaan suurimman osan kasvusta selittää öljytuotteiden lisääntynyt vienti, joka palasi koronapandemiaa edeltäneelle tasolle eli 3,1 miljoonaan barreliin päivässä. Helmikuuhun verrattuna Venäjä vei öljytuotteita 450 000 barrelia enemmän per päivä.

Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on noin 159 litraa.

Maaliskuussa Venäjä sai raakaöljyn ja öljytuotteiden myynnistä 12,7 miljardia dollaria eli noin 11,5 miljardia euroa. Se on miljardi dollaria enemmän kuin helmikuussa, mutta myyntitulot olivat kuitenkin yli 40 prosenttia alhaisemmat kuin vuosi sitten.

IEA:n mukaan venäläistä raakaöljyä meni maaliskuussa enemmän Intiaan kuin Kiinaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita